🇮🇪 Killarney 1

Een dag na ons strandavontuur reizen we richting het noorden, naar Killarney. Hier staat het Muckross House. Een imposant huis, geheel gebouwd in de Tudorstijl, ontworpen door de Schotse architect William Burn.

Het werd gebouwd in 1843 voor Henry Arthur Herbert en zijn vrouw Mary Balfour Herbert; een zeer getalenteerde kunstenares die prachtige schilderijen met waterverf schilderde. Een deel van haar werken is thans te bezichtigen in het huis.

In 1850 kondigde toenmalig koningin van Engeland, en destijds ook Ierland, Victoria, aan dat zij in 1861 het huis en het immense landgoed zou bezoeken. Zoals in die tijd gebruikelijk was, zijn er veel aanpassingen gedaan om het huis nog mooier en luxer te maken. Het bleek een iets te kostbare onderneming, waardoor de familie Herbert in financiële moeilijkheden kwam.

In 1899 was de verkoop een feit. Arthur Guinness, eigenaar van het gelijknamige Ierse bier, kocht het huis en het landgoed. Hij verbleef er niet zelf, maar verhuurde het aan rijke jagers, die op het aangrenzende landgoed konden gaan jagen.

Ook Guinness was niet lang eigenaar van het huis. Kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verkocht hij het aan William Bowers Bourn, een rijke Amerikaan die zijn geld verdiende aan de Californische mijnen. Net als Guinness ging ook hij er niet zelf wonen; het huis met landgoed was een huwelijkscadeau aan zijn dochter en schoonzoon; Maud en Arthur Rose Vincent.

Het koppel leefde daar tot 1929, in dat jaar stierf Maud. In de jaren erna besloten de ouders van Maud en hun schoonzoon dat ze het huis zouden schenken aan de Republiek van Ierland. Ook het landgoed schonken ze aan de regering. Dit werd het eerste nationale park van de kersverse republiek.

Tegenwoordig is het landgoed in grootte uitgebreid, en daarmee één van de grotere landgoederen in Ierland. Het huis, waar koningin Victoria met haar man (en neef) Albert logeerden zijn nu te bezoeken. Het geeft een kijkje in het leven van de welvarende Ieren tijdens de Engelse overheersing in de Victoriaanse tijd. Niet het gehele huis is te bezoeken, met 65 kamers is het veel te groot om in een rondleiding van 1 uur alles te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*