Castletown 5

De maandag na het feestweekeinde in Castletown is een zogenaamde bank holiday, dus het feest gaat nog even door. Deze dag staat de regatta op het programma. Even na het middaguur beginnen de roeiers met hun wedstrijd, welke tot laat in de middag doorgaat. Door de af te leggen afstanden is niet heel veel vanaf de kade te zien.

Dichter bij de haven worden de waterspelen gehouden. Het begint met een kussengevecht, op een boven het water hangende boomstam. De jeugd heeft er veel zin in, ook al duren de gevechten vaak niet langer dan 10 seconden. Op één gevecht na, maar daar kwam ook geen kussen bij kijken.

Het tweede onderdeel is rennen over de boomstam om een vlaggetje te pakken. De kampioen van vorig jaar komt zelfs, in bijzondere outfit, zijn titel verdedigen. Hij redt het niet, net zoals velen. Naarmate de boomstam, die ingesmeerd is met vet, steeds minder glad wordt, wordt het onderdeel door meer mensen succesvol afgesloten. Nadat de laatsten een poging hebben gewaagd wordt de boomstam ingewisseld voor een iets bredere plank, allemaal voor het derde onderdeel.

Even begint het te lijken op Ter Land ter Zee en in de Lucht. De deelnemers moeten een aantal meter op een BMX-fiets over de plank fietsen. Veiligheid staat hoog in het vaandel, voor de fiets in ieder geval, daar zit ten minste nog een touw aan vast. Deelnemers wordt overigens wel een helm aangeboden. Het is niet verwonderlijk dat nog minder mensen dit onderdeel succesvol afsluiten. Ondertussen brandt de zon in onze nek, een bijzonder fenomeen, aangezien we er door de presentator van het geheel op gewezen worden. Er wordt zelfs gratis water aangeboden, maar lang niet genoeg voor iedereen, dus wij vervolgen onze weg naar de kermis.

De kermis is aanzienlijk drukker dan een paar dagen eerder. Alle attracties, overigens niet meer dan tien, zijn open. Het personeel dat qua humeur eerder doet denken aan een taakstraf uitvoerende hangjongere zorgt in ieder geval niet voor de sfeer, dat doen de inwoners van de stad zelf wel. Doordat niet alle attracties even geschikt zijn, rijden we kort na dit kermisbezoek naar huis.

Na deze droge dag besluiten we het hogerop te zoeken, namelijk de bergen in. Vanaf diverse punten is de ondergaande zon mooi te zien. De oranje zon tovert de mooiste kleuren in de lucht én in de zee. Nadat de zon geheel uit ons zicht verdwenen is, rijden we, heel zuinig door de afdaling, naar huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*