🇮🇪 Monasterevin – Castletownbere

Omdat de route ons nu over landwegen begint te leiden, zetten we tolwegen weer aan in Google Maps. Nabij Cork ligt een tolweg die gemakkelijk te betalen is; namelijk met muntgeld of je bankkaart. Het scheelt niet alleen veel tijd, maar ook onze schokdempers die wat moeite lijken te hebben met de Ierse tertiaire wegen.

Tijdens onze laatste geplande tussenstop in Kealkill bezoeken we de buurtsuper, die een zeer uitgedund assortiment heeft, vergeleken bij de jaren ervoor. Mogelijk heeft ook hier Brexit een rol in gespeeld, de spullen die nu nog in de schappen liggen zijn voornamelijk van Iers fabricaat. Denk bijvoorbeeld aan Club Orange, de Ierse versie van Fanta die het qua populariteit gemakkelijk wint van de internationale versie.

Hierdoor zijn we min of meer gedwongen een extra tussenstop in te plannen. Vlak voor onze eindbestemming is nog één benzinestation met winkeltje. De afgelopen jaren heette deze winkel Centra, daarna werd het Circle-K, tegenwoordig heet het Daybreak. De borden langs de weg hebben de eerste naamswijziging nog niet eens meegekregen. Het bijzondere is dat het assortiment nauwelijks wijzigt.

Binnen een paar minuten sta ik weer buiten, en vangen wij het laatste stuk van onze reis aan. Binnen een kwartier komen we aan op de plek waar wij verblijven en laden we de auto uit. Van Monasterevin tot Castletownbere hebben we constant regen gehad en is het niet warmer geworden dan 16°C. Een verademing, vergeleken bij het broeierige weer op continentaal Europa, zoals men hier zegt.

Het weer lijkt ook een goede invloed te hebben op mijn acute allergische reactie op al dat mijn neus onwelgevallig is. Nu hopen dat dit zo blijft, anders word ik elke winkel of elk restaurant de toegang geweigerd, ondanks mijn digitale en papieren coronacertificaat…

🇪🇪 Tallinn – Schiphol

Door een ongelukkige planning hebben we de volgende ochtend de ochtendvlucht naar Nederland. Vroeg opstaan is geen pretje, en een vlucht missen is dat ook niet. Ik besluit de hele nacht wakker te blijven, zodat we op tijd uit het hostel kunnen vertrekken.

Halverwege de nacht bestel ik aan de balie een taxi. We krijgen een controlenummer dat we aan de taxichauffeur moeten doorgeven als hij ons komt ophalen. Op deze manier worden vooraf bestelde taxi’s niet gekaapt door ongeduldige passanten die ook een taxi willen hebben.

De niet zo spraakzame chauffeur rijdt ons met een behoorlijke snelheid naar Ülemiste. Door de korte aanrijdtijd en de snelle rit zijn we veel te vroeg op de luchthaven. Veel faciliteiten zijn zo vroeg nog niet open, waardoor we hopen op een goed ontbijt in het vliegtuig.

Na een vlucht terug in de tijd, landen we volgens schema op Schiphol. Helaas zijn er wat problemen met de treinen waardoor we later thuis zijn dan we hadden verwacht. Desalniettemin was Tallinn wederom onvergetelijk.

🇪🇪 Tallinn 14

Op onze laatste dag in Tallinn doen we rustig aan. We ruimen de hostelkamer op, brengen veel lege flessen naar de Selver. De boodschappen die we nog hebben, en niet mee zullen nemen naar Nederland leggen we in de gezamenlijke keuken. Zo zetten we de magnetrontraditie toch nog een beetje voort.

De avond brengen we door in een café aan de rand van de binnenstad, waar voetbal vertoond wordt. Erg druk is het niet; de meeste mensen zitten buiten. Binnen probeert slechts één medewerkster de boel draaiende te houden. Uit medelijden bestellen we onze drankjes aan de bar. Na een tijdje wordt de rust bruut verstoord; niet door de muziek van het buurcafé, maar een dronken verwarde man komt de boel op stelten zetten.

Hij begint met het lastigvallen van wat mensen die aan een tafeltje zitten. Zij drinken snel hun drankje op en verkassen vervolgens naar een ander café. Daarna richt hij zijn pijlen op ons. Hij komt net iets te dichtbij zitten en begint een warrig verhaal over voetbal en identiteitskaarten. Wij negeren hem volledig, totdat hij een identiteitskaart van een jongedame uit zijn zak tovert.

Dit vertrouw ik niet, en dat laat ik hem blijken. Samen met een andere bezoeker werken wij hem rustig het café uit. Onderweg neemt hij nog een asbak mee; welke ik hem weer afhandig maak. Inmiddels staan we buiten en trekken we ook de aandacht van de politie, die nadat ze door ons zijn geïnformeerd, heel wat vragen zullen willen stellen aan deze man.

🇫🇮 Helsinki – Tallinn

Na een pittige busrit komen we op tijd bij de haven aan. Bij het zien van onze boodschappentas wordt ons tussen neus en lippen door verteld dat we absoluut geen eigen consumpties mogen nuttigen aan boord. Het Finse personeel is blijkbaar iets strenger dan de Estse collega’s.

Terwijl de zon bijna onder gaat, meren we aan in de haven van Tallinn. Bij het boeken hebben we ook aangegeven dat we graag een taxi naar ons hostel wilden hebben. Door dit zo te bestellen, zouden we 10% korting krijgen op de rit. Echter blijkt het vinden van een taxi een iets lastiger karwei dan we hadden verwacht.

Ruim een half uur later treffen we een taxi van de juiste maatschappij. Terwijl we de taxichauffeur vertellen waar we naartoe willen, begint een Noorse jongen te zeuren dat hij een taxi wil delen. We proberen hem af te wimpelen, maar daardoor wordt hij nog vervelender.

Mijn intuïtie zegt dat ik hem niet moet vertrouwen. Het risico is groot dat wij met een omweg thuis zullen komen, en hij op zijn bestemming de taxi verlaat zonder te betalen. Zodoende kunnen wij voor zijn ritje opdraaien. Ik vraag hem ondertussen waar hij heen moet, waarop hij antwoordt dat hij naar het centrum moet. Vervolgens vertel ik hem dat wij de andere kant op gaan, wat in principe niet gelogen is; Lasnamäe ligt zeker niet in het centrum.

Maar de jongen weet van geen ophouden, en verzoekt ons eerst naar het centrum te gaan. Wij gaan hier niet op in, en sluiten de deuren resoluut; het is nu aan de taxichauffeur om ons naar het hostel te brengen.

De rit verloopt niet geheel vlekkeloos; hij rijdt meerdere malen verkeerd in Lasnamäe. Hij biecht op dat hij vrijwel nooit een rit heeft naar dit gedeelte van de stad. Hij besluit zelfs een extra korting op de ritprijs te geven, ter compensatie voor de teveel gereden kilometers. Wij waarderen zijn eerlijkheid, en geven hem alsnog een fooi.

🇫🇮 Helsinki 4

Van de Domkerk gaan we door naar de Uspenski Kathedraal. Het uit rode bakstenen opgetrokken gebouw valt van veraf op. Deze Russisch-orthodoxe kathedraal is de grootste van West- en Noord-Europa en lijkt totaal niet op de Alexander Nevsky Kathedraal die in Tallinn staat.

De kathedraal werd gebouwd tussen 1862 en 1868 toen Finland nog deel uitmaakte van het Russische Rijk. De overheid betaalde geen cent mee aan de bouw, de gehele financiering berustte op giften. Tegenwoordig zetelt de Fins-orthodoxe kerk in de kathedraal.

Na een flinke wandeling langs nog enkele gebouwen, die helaas al gesloten zijn of een torenhoge entree vragen, gaan we op zoek naar een restaurant. Onze boot terug vertrekt wat later in de avond, dus kunnen we nog rustig uit eten gaan.

Het eerste restaurant dat we vinden, gaat rijkelijk over ons budget heen. De restaurants die daarop volgen ook, waardoor weer duidelijk wordt dat Finland echt veel duurder is dan Estland. Het laatste restaurant dat we tegenkomen, lijkt meer betaalbaar. Waarschijnlijk omdat we nu al ver buiten het centrum van Helsinki zitten.

Schijn bedriegt, want na een wat karig avondmaal, schrikken we ons te pletter van de rekening. Die is praktisch 3 keer zo hoog ten opzichte van wat men in Tallinn zou betalen. Bedenk wel dat de porties ook vele malen kleiner zijn. Hongerig en financieel uitgekleed duiken we, op weg naar het busstation, nog een supermarkt in.

🇫🇮 Helsinki 3

Onze wandeling begint bij het Senaatsplein, op dit plein staan de oudste gebouwen van Helsinki. Waaronder het Regeringspaleis uit 1822. Vroeger zetelde hier de senaat van Finland, tegenwoordig wordt het gebruikt als kantoorgebouw voor de premier en het kabinet.

Ook te vinden op het plein is het Universiteitsgebouw, dat in 1832 voltooid werd en tegenwoordig het hoofdgebouw van de Universiteit van Helsinki is. In 1844 volgde het gebouw voor de Finse Nationale Bibliotheek. Rondom het plein staan nog het Sederholmhuis, uit 1757, en het Bockhuis uit 1763. Het laatstgenoemde gebouw was tussen 1838 en 1913 het stadhuis van Helsinki.

Maar het grootste en meest opvallende bouwwerk is de Domkerk van Helsinki. Carl Ludvig Engel, de architect die verantwoordelijk is voor het gehele plein, met uitzondering van het Sederholmhuis en het Bockhuis, werkte hier van 1818 tot zijn overlijden in 1840 aan. De kerk werd pas in 1852 opgeleverd.

Een ander opvallend bouwwerk op het plein is het standbeeld van tsaar Alexander II. Dit standbeeld werd in 1894 gemaakt door Walter Runeberg en is de laatste toevoeging aan het plein geweest.

🇫🇮 Helsinki 2

We stappen uit bij het busstation, nabij het treinstation. Aangezien we hier maar één dag zijn, besluiten we redelijk gehaast dat we bij het toeristeninformatiepunt wat informatie over bezienswaardigheden gaan opvragen. De dame achter de balie, genaamd Kirsi, geeft ons voldoende mee om een week in Helsinki te vullen. Ook prijst ze de Helsinki Card aan. We zijn enthousiast, totdat ze de prijs noemt. Voor 24 uur Helsinki heb je 144 uur Tallinn, en dan nog is niet alles gratis.

Uiteindelijk gaan we zelf maar op onderzoek uit, maar niet voordat we een lunch gehaald hebben bij een lokale supermarkt. Ook hier is het even schrikken; een flesje water kost hier al gauw €2,10, en dat is nog exclusief statiegeld. De lunch zelf is ook niet goedkoop, maar veel keus hebben we niet.

🇫🇮 Helsinki 1

Na een redelijke tijd gevaren te hebben, zien we de eerste eilanden opdoemen. Voor ons gevoel kan het nu niet lang meer duren, maar schijn bedriegt. Wij hebben dan wel 5 noemenswaardige eilanden in de Noordzee, Finland heeft er nog veel meer in de Oostzee. Uiteindelijk varen we nog driekwartier voordat we van boord mogen.

Het is een cultuurschok van jewelste. De haven van Helsinki ligt veel verder van het centrum van verwacht, we zullen een stukje met de bus moeten. Een enkele reis kost hier al gauw €2,50 per persoon, terwijl dat in Tallinn slechts €1,10 is. Terwijl we in de bus zitten, en de buschauffeur een met pylonen uitgezet parcours volgt richting de stad, zien we veel Finnen in de bus die even boodschappen zijn gaan doen in Estland.

Het is geen geheim dat veel Finnen op vrijdag de boot naar Estland pakken, om of diezelfde dag, of aan het eind van het weekeinde terug te keren. Vaak met liters alcohol, die je volgens de regels nog mag uitvoeren. Reden voor dit dranktoerisme zijn de lage accijnzen op alcohol (en sigaretten) in Estland. Plannen om deze te verhogen sneuvelden, omdat men bang was deze micro-economie om zeep te helpen.

🇪🇪 Tallinn – Helsinki

In een klein reisbureautje in Tallinn krijgen we van de verkoopster een hoop opties. Ze vraagt hoe lang we willen gaan, of we een huurauto willen, en of ons verblijf daar al geregeld is. Redelijk beteuterd is ze als blijkt dat wij in Tallinn verblijven en slechts één dag naar Helsinki willen. De verwarring is begrijpelijk, het zijn vooral de Finnen die voor één á twee dagen naar Tallinn komen, en niet andersom.

Het aanbod aan rederijen is groot; wij kiezen voor Tallink, want die bieden een combinatiepakket aan. De taxi naar huis krijgen we namelijk met 10% korting. Een taxi die we nodig hebben, want als wij van de boot komen, rijden de bussen immers niet meer. Een reguliere taxi zou ook vrijwel niets gekost hebben, maar 10% is toch mooi meegenomen.

De volgende ochtend stappen we in alle vroegte uit bij de D-terminal in de haven van Tallinn (Tallinna Sadam). Uiteindelijk zijn we redelijk snel aan boord en varen we met een aardige snelheid de haven uit, richting Finland.

Aan boord zijn we helaas niet de enige Nederlanders. De Nederlanders die aan boord zijn, bevestigen wel gelijk het vooroordeel dat ze zuinig zijn, want hun dagprogramma speelt zich geheel in Finland af, maar vliegen via Estland en varen naar Finland was toch een paar tientjes goedkoper.

🇪🇪 Tallinn 13

Vanaf Kadriorg reizen we met de bus door naar Pirita. Voordat we naar het strand gaan, bezoeken we eerst nog Pirita Klooster. De iconische 35 meter hoge gevel is vanaf het busstation goed te zien, maar wat erachter ligt, is voor ons nog een verrassing.

Bij aankomst blijkt dat we in een ruïne staan die ooit één van de grootste kerken van Noord-Europa was. Het werd in 1417 gebouwd en al in 1436 ingewijd. Het klooster had plaats voor 85 bewoners, onder hen 60 zusters en 25 broeders. Meer was niet toegestaan. Hoewel ze samen in een klooster woonden, zagen ze elkaar niet. Contact geschiedde door kleine luikjes met tralies en gordijnen. Ook tijdens de kerkdiensten was er geen onderling contact.

In 1577 werd het klooster tijdens de Lijflandse Oorlog vrijwel compleet verwoest door de Russen. De protestantse Zweden, die de oorlog wonnen, hadden geen behoefte om het katholieke klooster te herbouwen. Sindsdien is het een ruïne, die tegenwoordig veel toeristen trekt. Ook wordt het klooster gebruikt voor openluchtconcerten. Tijdens het Birgitta Festival worden hier veel opera’s opgevoerd. Maar ook rockbands treden graag op in Pirita Klooster.

Na een korte stop bij ons favoriete ijskraampje, pakken we de bus weer richting de stad. Daar aangekomen besluiten we impulsief om de volgende dag even naar Finland te gaan.