🇳🇱 Schiphol – Utrecht

Bij thuiskomst klimmen we gelijk in de pen, zoals ons is geadviseerd op het vliegveld van Cork. Hierin melden wij uiteraard dat onze kinderwagen aanzienlijke schade heeft opgelopen bij het in- of uitladen van het vliegtuig. Daarnaast zorgen we voor een flinke hoeveelheid beeldmateriaal om ons verhaal te ondersteunen.

Na een paar dagen krijgen we eindelijk een reactie van de vliegtuigmaatschappij. Hierin melden ze op vrij botte manier dat ze niks zullen vergoeden en dat we gelijk aan de bel hadden moeten trekken. Dat het grondpersoneel ons anders adviseerde, was spijtig, maar daar konden ze niks aan doen; was hun mening.

De dagen erna blijven we heen en weer mailen, totdat Aer Lingus besluit niet meer te reageren. Schandalig. Wij besluiten om maar niet meer met Aer Lingus te vliegen. De volgende keer dat we naar Ierland gaan, pakken we de auto.

🇮🇪 Cork – Schiphol

Ook bij de douane gaat het mis. Onze handbagage wordt eruit gepikt. Een norse man vraagt aan mij of ik mijn tas zelf heb ingepakt. Ik lieg dat dit zo is, want om eerlijk te zijn heb ik geen flauw idee wat er precies in zit. Vervolgens vraagt hij of er vloeistoffen in zitten.

Na deze vraag val ik genadeloos door de mand. Uiteraard niet, antwoord ik hem. Maar hij staat erop dat ik mijn tas openmaak. Plots tovert hij een pot smeerbaar broodbeleg uit mijn tas. Ik had geen idee dat het in mijn tas was verdwenen, maar ik speel alsof ik het vergeten was. Ook zeg ik hem dat ik dit niet echt vloeibaar vond.

De man is onverbiddelijk, en houdt de pot achter. Nadat ik hem heb uitgelegd wat het is, besluit hij het niet in de container te gooien, maar ook niet terug te stoppen in mijn tas. Waarschijnlijk heeft hij de lunch van zijn leven gehad.

Na een voor mijn gevoel best lange vlucht landen we op Schiphol. Ook hier proberen we onze schade bij de balie te melden, maar tevergeefs. Niemand van Aer Lingus kan of wil ons fatsoenlijk te woord staan. Zonde.

🇮🇪 Allihies – Cork

Na een hoop bezoeken her en der in het zuidwesten van Ierland, komt er uiteindelijk een eind aan mijn eerste bezoek aan het land. We vliegen weer terug met Aer Lingus vanaf Cork Airport. Voor de zekerheid vertrekken we ruim op tijd met al onze bagage.

Tijdens deze bijna drie uur durende rit nemen we nog een korte pauze in Kealkil. In dit dorpje, met zeer waarschijnlijk de gevaarlijkste kruising uit de provincie, pauzeren we kort. Het toiletbezoek sla ik over; ik heb geen zin om de ruimte te delen met een aantal spinnen die behoorlijk groot zijn.

Doordat we aardig doorrijden, komen we op tijd aan bij het vliegveld. Het inchecken verloopt vlekkeloos. Wel melden we bij de balie dat onze kinderwagen een nare beschadiging heeft opgelopen. Maar de medewerkers kunnen niets anders dan ons doorverwijzen naar de klantenservice. Helaas krijgt onze vakantie nog een naar staartje bij thuiskomst.

🇮🇪 Cork 2

Een paar dagen later reizen we af naar Cork. Niet om de binnenstad te bezoeken, we gaan namelijk naar de dierentuin. Na een lange rit komen we aan het begin van de middag aan bij Fota, de zoo van Cork. Het blijkt erg druk te zijn; de wandeling van de parkeerplaats naar de entree doet denken aan de wandeling die we eerder in Coolwood hebben gemaakt.

Gelukkig is Fota compleet anders ingedeeld. Na het passeren van de toegangspoorten, zijn meteen de eerste dieren te zien. Giraffen, struisvogels en roeken. De laatstgenoemden wonen er officieel niet. Overigens is het in Fota ook veel lopen, blijkbaar hebben Ierse dierentuinen veel meer ruimte dan de Nederlandse.

Het voor Ierland uitzonderlijke warme weer is slopend. Letterlijk, want we worden compleet lekgestoken door de lokale muggenpopulatie. In het restaurantje is gelukkig flink wat verkoeling te vinden. Helaas weten de wespen dat ook, waardoor we gauw teruggaan naar de auto.

Omdat we nu toch in Cork zijn, rijden we door naar Cork City Gaol. Deze voormalige gevangenis is gerestaureerd en voor iedereen te bezoeken. De tour is interactief, door middel van presentaties die in de voormalige cellen worden gegeven. Een interessant museum om te bezoeken.

🇮🇪 Coolcaslagh

In het zuidwesten zijn meer mooie uitkijkpunten te vinden. Eén van de bekendste is Ladies View. Op weg naar Coolwood Wildlife Park in Coolcaslagh, komen we zonder al te veel omrijden langs deze locatie die zijn naam dankt aan de hofdames van Koningin Victoria. Zij vonden het uitzicht zo bijzonder dat ze er graag naar terugkeerden.

Na een korte stop rijden we door naar Killarney en Coolcaslagh. Daar in de buurt ligt Coolwood Wildlife Park. Een combinatie tussen een natuurgebied en een dierentuin. Na het passeren van de entree worden we getrakteerd op een enorme wandeling voordat we de eerste dieren daadwerkelijk te zien krijgen. Het park huisvest gelukkig veel vogelsoorten, naast pauwen, duiven en eenden, zijn ook papegaaien, uilen en emoes te zien.

We sluiten het bezoek aan deze dierentuin af met een lange wandeling terug naar de auto. Het is inmiddels al zo laat dat we bij thuiskomst doorrijden de bergen in, alwaar we van een prachtige zonsondergang kunnen genieten.

🇮🇪 Healy Pass

Relatief dichtbij ligt de Healy Pass. Een verbindingsweg door de bergen tussen county Cork en county Kerry. De weg werd aangelegd om de lokale economie een boost te geven; en dat leek te werken. De bereikbaarheid werd aanzienlijk verbeterd.

Deze weg rijden levert mooie uitzichten op. Het heldere weer zorgt voor een adembenemend uitzicht. Op het hoogtepunt van de weg, dat tevens de grens is tussen Cork en Kerry, is een uitkijkpunt aangelegd waar ook souvenirs gekocht kunnen worden. Eveneens bij het uitkijkpunt is een Mariabeeld te zien. Naar verluidt werden daar overledenen “uitgewisseld” tussen de provincies door de begrafenisondernemers.

🇮🇪 Schull

Een ander fenomeen in Ierland zijn de markten, zo blijkt na de afgelopen dagen. Vrijwel alles wat je in een winkel kan kopen, lijkt hier ook op de markt verkrijgbaar te zijn. Een andere markt, die we zeker gezien moeten hebben, is de markt in Schull.

Het aan het water gelegen plaatsje ligt zuidelijker dan Castletownbere en is door het grillige landschap van Ierland ruim 1,5 uur rijden over ruim 87km aan wegen. Hemelsbreed ligt Schull slechts op 28 kilometer afstand van Castletownbere.

Na een rit door plaatsen als Bantry en Ballydehob, komen we uiteindelijk in Schull aan. De Schull Country Market is gesitueerd op een parkeerplaats, waardoor de straten overvol zijn met geparkeerde auto’s. De markt zelf valt ietwat tegen. Het hoogtepunt is een visbak uit 1997 die toebehoort aan de Visafslag Urk, zo valt te lezen op de opdruk.

De dag sluiten we af in Paradise Crèpe Restaurant; een van de weinige plekken in Ierland waar je crêpes kan krijgen die meer lijken op de Nederlandse pannenkoeken. De strooisels die men hier in Ierland over de pannenkoek gooit, zijn dan wel weer on-Nederlands; werkelijk alles is te bestellen als beleg.

🇮🇪 Killarney

We verlaten Castleisland, met baby, om op onze terugweg nog te stoppen in Killarney. Deze stad ligt op de route naar huis, waardoor we deze makkelijk nog kunnen bezoeken. Wat we de afgelopen dagen geleerd hebben, is dat plannen essentieel is. Even ergens naartoe rijden, betekent in Ierland dat je vaak langer onderweg bent, dan je op de plaats van bestemming aanwezig zult zijn.

In Killarney is gelukkig genoeg te doen. De binnenstad is zeer compact en er zijn veel verschillende winkeltjes. Grote ketens zijn hier ook vertegenwoordigd, maar juist de kleinere zaken zijn het interessantst.

Buiten het centrum is het busstation te vinden, dat gelegen is in het Killarney Outlet Centre. Met Nike als publiekstrekker, is hier een outletcentre gebouwd. Verschillende winkelketens, waaronder de Claire’s, bieden hier tegen hoge kortingen hun koopwaar aan, die veelal niet meer in de reguliere winkels verkrijgbaar is. Na een toiletbezoek beginnen we aan een lange terugreis.

🇮🇪 Castleisland

Ierland staat bekend om de groene landschappen en de mooie natuur. Maar ook onder de grond is veel te zien; zo zijn diverse grotten te bezoeken. Crag Caves, nabij de stad Tralee, is zo’n locatie. Onder begeleiding van een ervaren gids daal je af en kom je van alles te weten over stalactieten en stalagmieten. Na een rondleiding in de grotten met een hoge luchtvochtigheid is er nog gelegenheid om vragen te stellen. Na afloop bezoeken we de souvenirwinkel waar, hoe kan het ook anders, veel stenen te koop zijn.

Wanneer we het bezoekerscentrum verlaten, komen we terecht in de tuin van het gebouw. Geheel onverwacht zijn daar diverse roofvogels te zien. De begeleider heeft een flink aantal exemplaren meegebracht en enkele zullen ook in de demonstratie te zien zijn, die we uiteraard niet willen missen.

De vogelshow is zeer interactief. Vrijwel iedereen die graag een vogel op de arm wil hebben, krijgt hier de kans voor. Sommige exemplaren zijn zelfs erg aaibaar. Andere vogels hebben meer oog voor onze baby, die we op aanraden van de begeleider al achter het publiek hadden verstopt.

🇮🇪 Kenmare

De markt van Kenmare is een begrip in de omgeving. Van heinde en verre komen bezoekers op deze markt af, waar van alles wordt aangeboden. Niet alleen kleding, vlees, vis en groenten zijn hier te koop. Ook kippen, schapen, paarden en koeien (ongeslacht) kunnen hier gekocht worden. De markt trekt zo veel bezoekers, dat er op straat geen doorkomen aan is.

Halverwege de hoofdstraat komen we een bordje tegen dat verwijst naar de Stone Circle. Even weg uit de hectiek van de markt, kan zeker geen kwaad. De wandeling er naartoe is wederom een lange. Maar na de Mass Rock en de kopermijn, zijn we inmiddels wel wat gewend.

De Stone Circle blijkt inderdaad een cirkel van stenen te zijn, maar wel de grootste van Zuidwest-Ierland. Stone circles werden gebouwd tussen 2200 en 500 voor Christus en werden veelal gebruikt voor rituelen en ceremonies. Het blijkt dat deze stenencirkel gebouwd is met de stand van de zon als belangrijkste uitgangspunt.

Maar voordat we de stenen van dichtbij mogen bewonderen, mogen we wel eerst entree betalen. Waarschijnlijk om het hek eromheen te vergoeden, want de stenen zelf redden het al ruim 2000 jaar zonder onderhoud.