Op het avondprogramma staat het Eyeries Family Festival. Waar in Nederland elk evenement bij de minste of geringste regen- en onweersbui afgelast wordt, gaat in Ierland alles door alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De start van het festival vindt plaats op de lokale speelplaats. Kinderen kunnen daar vrij spelen. Speciaal is het niet, ze kunnen dat daar elke dag.
Het naastgelegen basketbalveld is voorzien van een geïmproviseerde tent waar fruit uitgedeeld wordt. IJs wordt er, zelfs met deze temperaturen, verkocht voor het goede doel; het in stand houden van de speelplaats. Gek genoeg wordt het nog verkocht ook. De ballonnenverkoper deelt gratis ballonfiguren uit. Wij weten ook dat hij er mogen ook is, en dan de moeilijkere figuren maakt. Dan wel tegen betaling.
Op een achteraf gelegen parkeerplaats staat een man met zogenaamde zandkunst. Een interessant concept, waarbij je zand strooit over een lijmlaag op een tekening. Het overtollige zand gooi je terug, waarna je een met zand ingekleurde tekening overhoudt. Het is in ieder geval geen project dat je even in een middag kan doen. De kinderen hier denken er anders over en zoemen rond de bakken met zand als bijen in een bloemenveld. Ondertussen vraagt een kind of we Gealic aan het praten zijn. Nooit geweten dat de talen zo op elkaar lijken.
Tegenover onze auto is ondertussen een snacktentje geopend. Vorig jaar trok de term “frickendellen” nogal de aandacht. Hoewel de snackwagen er vorig jaar elke dag stond, was deze nooit geopend. Vandaag grepen wij onze kans om de frickendellen te proeven. Vol verwachting bestel ik er één bij de jongedame in de kraam. De look-a-like vna Lucy uit Celblok H, die ergens in een hoek verscholen stond, gooit hem in de frituur. Het wachten is begonnen. Nu ruim een jaar komen we er eindelijk achter wat frickendellen zijn.
De deceptie is groot, het is niets meer dan een frikadel. De vooraf opengesneden frickendel wordt gevuld met ketchup en gesnipperde uien. De halve Nederlandse frikadel speciaal is een Ierse frickendel… Overigens is ie wel gekruider dan zijn Nederlandse tegenhanger.