Estse presidentsverkiezingen – deel 1

Estland staat eind augustus een turbulente presidentsverkiezing te wachten. De huidige president, Kersti Kaljulaid, is in 2016 na een flink aantal stemrondes verkozen. Daarbij moet de kanttekening gemaakt worden dat zij niet door elke partij uit de Riigikogu gesteund werd. Mede door de aanvaringen die zij met de rechtse partijen in de Kamer had, verloor zij steun van het parlement om unaniem voorgedragen te worden voor een tweede termijn.

Echter zorgden deze acties juist bij het publiek voor veel sympathie, echter is het kiesstelsel in Estland zo ingericht dat het publiek niet de president mag kiezen. Ondertussen zijn de politieke partijen druk op zoek naar nieuwe kandidaten voor de meest eervolle baan van Estland.

Jaanus Karilaid (Eesti Keskerakond) heeft aangegeven Kaljulaid niet te zullen steunen. Het is echter aan partijleider Jüri Ratas om die keuze te maken. Hij heeft aangegeven om samen met Kaja Kallas (Reformierakond) één kandidaat voor te dragen. In de wandelgangen valt veelvuldig de naam van Tarmo Soomere, op dit moment nog het hoofd van Eesti Teaduste Akadeemia. Soomere is een wiskundige en een oceanograaf met een behoorlijke staat van dienst. In 2002 won hij de Estse Nationale Onderzoekprijs en in 2005 werd hij uitgeroepen tot Persoon van het Jaar door de Estse krant Postimees. In 2007 won hij de Baltische prijs voor literatuur, kunst en wetenschap.

Wanneer Soomere daadwerkelijk voorgedragen gaat worden door beide partijen, heeft hij al steun van 59 Kamerleden. Er zijn er dan nog 9 nodig om hem aan de meerderheid te helpen. Mocht dit plan niet lukken, dan heeft Ratas nog een plan B, waar nog weinig details over bekend zijn gemaakt.

De andere partijen hebben nog niet het achterste van hun tong laten zien. De sociaaldemocraten (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) hebben aangegeven Kaljulaid alleen te steunen als een andere partij dat ook doet. De partij is wel kritisch op de werkwijze van de twee coalitiepartijen om gezamenlijk één kandidaat te presenteren, al geeft men ook toe dat eenzelfde situatie als in 2016 onwenselijk is.

De conservatieven (EKRE) trekken hun eigen plan, en zijn niet voornemens de gezamenlijke kandidaat of Kaljulaid te steunen. Zij dragen Henn Põlluaas voor, die weinig steun lijkt te krijgen van de andere partijen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*