Het stadsbestuur van de Estse stad Tartu heeft serieuze plannen om de “Võidu sild”, in het Nederlands de “Overwinningsbrug” in de stad te hernoemen. De brug dankt zijn huidige naam aan de “Grote Vaderlandse Oorlog” waarvan in 1965 het 20-jarig jubileum werd gevierd. De naam is gegeven door de Sovjetleiders die Estland vanaf het eind van de Tweede Wereldoorlog tot 1991 bezet hebben.
De term “Grote Vaderlandse Oorlog” is enkel in gebruik in Rusland, de rest van de wereld kent deze oorlog als Tweede Wereldoorlog. De Sovjet-Unie gebruikte deze naam om het volk te motiveren om het land te gaan verdedigen. De naam was eerder verbonden aan een oorlog die Rusland in 1812 tegen Napoleon I voerde. Ook de strijd aan de grens tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg in 1914 deze naam. Om die reden besloot men deze naam te gebruiken.
De nationalistische politieke partij Isamaa opperde vorig jaar om de naam van deze brug te veranderen. Destijds kon de partij op weinig steun rekenen, maar daar kwam na de oorlog in Oekraïne verandering in. Na een gezamenlijke verklaring van het stadsbestuur over de Russische inval stelde Isamaa nogmaals voor om de naam van de brug te veranderen. Nu kreeg de partij wel de meerderheid achter zich in de gemeenteraad.
Voorzitter Tõnis Lukas stelt dat een overwinning in de Grote Vaderlandse Oorlog destijds niet direct voor het Estse volk betekende. Het markeerde destijds ook het begin van een bezetting door de Sovjet-Unie die enkel decennia voortduurde. Dat de naam discussies oproept, is, zeker nu, niet onlogisch. Daarom zijn er ook tegenstanders van het plan.
Deskundigen stellen dat sommige gevoelige namen niet per sé uit het straatbeeld moeten verdwijnen. Op deze manier ga je elke discussie uit de weg en wis je ook de zwarte bladzijden uit de geschiedenis uit. Inwoners van Tartu staan er wat onverschilliger in. Sommigen begrijpen de actie, maar vinden niet dat alle verwijzingen naar de Sovjet-Unie uit het straatbeeld moeten verdwijnen. De inwoners worden overigens wel betrokken bij de nieuwe naam, volgende week mag iedereen een nieuwe naam inzenden.