In de vroege ochtend van 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen en startte daarmee een oorlog. Enkel Rusland en Belarus verklaren dat dit een vredesmissie is, terwijl de rest van de wereld een realistischere kijk op de situatie heeft. Echter past de waarheid niet in het straatje van Poetin waardoor de meeste buitenlandse media inmiddels niet meer te volgen zijn in Rusland.
Ook het aannemen van een wet, waarin staat dat het verspreiden van “leugens” over deze “vredesmissie” een gevangenisstraf van 15 jaar kan opleveren, helpt niet. Veel journalisten hebben het land hierom verlaten. De Russische media, die nog uitzenden, vertellen enkel wat het Kremlin wil laten horen. Echter beperkt de valse informatie zich niet enkel tot de oorlog in Oekraïne. Andere buurlanden moeten het ook ontgelden.
Na de oproep van het Kremlin om een lijst samen te stellen met vijandige staten nam het aantal berichten over vijandigheden tegenover Russen in het buitenland enorm toe. Niet alleen Russische media verspreiden deze berichten, ze komen ook voor in Facebookgroepen en op Telegramkanalen.
Volgens berichten zouden in Tallinn drie incidenten hebben plaatsgevonden. In een stadsbus zou een Russische vrouw belaagd zijn. Navraag bij de politie leerde snel dat dit niet is gebeurd. Twee andere meldingen kwamen eveneens uit Tallinn, zo zou een Russische vrouw zijn neergestoken in een park in Pae en zou een groep Oekraïners een groep Russen beledigd hebben. Ook deze twee incidenten hebben nooit plaatsgevonden.
Nagenoeg tegelijkertijd liet een woordvoerster van het Russische ministerie van defensie weten dat Estland, Letland en Litouwen op moeten passen en actie moeten ondernemen tegen deze anti-Russische houding. Daarbij eiste ze ook dat de Baltische staten de veiligheid van Russische diplomaten moet waarborgen.
De Russische ambassade in Estland, midden in de oude binnenstad van Tallinn, wordt al goed in de gaten gehouden door de politie. De stad plaatste zelfs dranghekken om ervoor te zorgen dat bij protesten mensen niet te dicht bij de ambassade zouden kunnen komen. Daarbij komt ook nog dat de politie extra alert is in deze omgeving.
Overigens hebben niet alleen de Baltische staten te maken met het verspreiden van desinformatie. Ook Finland kreeg ermee te maken. Volgens diverse nieuwsbronnen in Rusland zouden kinderen met Russische namen daar stelselmatig gepest worden. Eén van deze bronnen refereerde zelfs naar een interview dat in een Finse krant geplaatst zou zijn. Het artikel bleek niet te bestaan, maar de toon was in Rusland wel gezet.