Vandaag is de geboortedag van Kristjan Jaak Peterson, een Estse dichter geboren in 1801 in Riga als zoon van een kerkdienaar afkomstig uit de regio Viljandi. Peterson schreef in zijn korte carrière diverse artikelen in meerdere talen, waaronder het Zweeds en Duits. Naast deze publicaties schreef hij ook gedichten, waarvan er 21 in het Ests. Ook andere literatuur schreef hij in het Ests, waardoor hij als grondlegger van de Estse literatuur wordt gezien.
Het lag voor de hand om Petersons geboortedag te kiezen als datum voor Emakeelepäev, ofwel moedertaaldag. Op deze dag besteedt men extra aandacht aan de Estse taal. Ook internationaal besteden sommige ambassades en Estse cultuurverenigingen aandacht aan deze dag. Dat deze dag uiteindelijk een feestdag is geworden, lag niet voor de hand.
De eerste plannen voor deze feestdag ontstonden in 1995. Meinhard Laks, een leraar op een school in het dorpje Sonda, wilde zich extra inzetten voor de bescherming van de Estse taal. De taal had tussen 1945 en 1991 flink te lijden gehad onder de bezetting van de Sovjet-Unie. Hij was geïnspireerd door een standbeeld in Kadrina, dat ter ere van de Estse taal is neergezet. Om zijn verzoek kracht bij te zetten, verzamelde Laks flink wat handtekeningen.
In december 1995 diende Laks een officieel verzoek in bij de cultuurcommissie van de Riigikogu. Hij verzocht hen de taaldag om te dopen tot nationale feestdag. Zijn voorstel werd inmiddels ondersteund door ruim 175 handtekeningen en evenzoveel steunbetuigingen. Ondanks deze, voor deze Estse regio, flinke aantallen, werd het voorstel afgewezen.
Desondanks werd de taaldag in sommige gebieden van Estland gevierd. Aanvankelijk gebeurde dat in 1995 nog op kleine schaal, maar dat veranderde in 1996. De officiële erkenning kwam er nog niet, ondanks het draagvlak in het land. Pas in 1998 werd er opnieuw naar het voorstel van Laks gekeken. Reden hiervoor was een wetswijziging in de regeling rondom nationale feestdagen. Via een omweg kwam Laks’ voorstel opnieuw in de Riigikogu terecht.
Het plan werd uiteindelijk in december 1998 door de regering besproken en gesteund. Op 11 februari 1999 stemde de Riigikogu unaniem voor het voorstel, waardoor enkel nog een handtekening van toenmalig president Lennart Meri nodig was om van Emakeelepäev een officiële feestdag te maken. Meri tekende de wet binnen een week en liet deze ingaan op 24 februari 1999, op onafhankelijkheidsdag. Door de snelle behandeling van het voorstel kon Emakeelepäev in 1999 officieel gevierd worden.