Cardiff Castle werd in 1091 gebouwd, deels van hout en deels met de nog overgebleven muren uit de Romeinse periode uit de 3e eeuw. Opdrachtgever voor de bouw was Noorman Robert Fitzhamon. Na enige tijd herbouwde zijn schoonzoon, Robert van Gloucester, het kasteel in steen. Ook de slottoren, die een mooi uitzicht biedt over de stad, werd toen gebouwd. In deze toren werd Robert III door zijn jongere broer, koning Hendrik I, gevangengehouden tot hij stierf in 1134.
In 1183, tijdens de opstand van Wales, werd het kasteel aangevallen waardoor het zwaar beschadigd raakte. Het kasteel werd vervolgens weer opgebouwd door Gilbert de Claire. Een tweede opstand, waarbij ook het kasteel werd aangevallen, was weinig succesvol. In het kasteel werd in die periode ook Llywelyn Bren, ter dood gebracht, als straf voor zijn opstand tegen de Engelsen.
In de 14e eeuw was het kasteel in het bezit van de familie Despenser, totdat zij het kasteel veroverd zagen worden door edelen uit Wales die op deze manier koning Eduard II van de troon te stoten. Owain Glyndŵr, de laatste echte prins van Wales, stak samen met zijn medestanders, het kasteel in 1404 in brand.
Jaren later kwam het kasteel in bezit van de Graven van Warwick. Zij bouwden een woongedeelte aan de westmuur. Ook de achthoekige toren werd door hen gebouwd. Uiteindelijk schonk koning Hendrik VII in 1488 het kasteel aan zijn oom Jasper Tudor. Vervolgens kwam in 1550 het kasteel in handen van de Herberts, die ook weer diverse wijzigingen en uitbreidingen toevoegden aan het kasteel.
Uiteindelijk werd in 1776 de Graaf van Bute eigenaar van het kasteel. Ook hij veranderde erg veel aan het kasteel en de aangrenzende kasteel tuinen. Begin 19e eeuw besloot de tweede markies van Bute, John Crichton-Stuart, tot een grootschalige aanpassing van het kasteel. De neogotische stijl werd op zijn verzoek toegepast door architect Henry Holland.
De verbouwingen werden ook door de derde markies van Bute doorgezet. Hij schakelde architect William Burges in, die menig kamer ook zelf inrichtte en beschilderde. Vrijwel elke kamer in het kasteel heeft een ander thema, niet alleen de muurschilderingen maar ook de rest van het interieur zijn geheel in die verschillende stijlen uitgevoerd.
Dat het een en ander wat mocht kosten, blijkt uit de met bladgoud beklede plafonddelen, de kristallen die met behulp van zonlicht een mooi effect op de muur creeren, en de speciale nissen waar de duurste parfums in gezet werden. De eerste versie van Ambi-Pur. Burges paste niet alleen de recent toegevoegde kamers en gangen aan, ook de in de 16e en 17e eeuw gebouwde torens werden door hem geheel in stijl van het kasteel aangepast.
Helaas mochten er binnen geen foto’s gemaakt worden, de reden hiervoor is mij niet bekend, maar het zal waarschijnlijk iets te maken hebben met de talloze ansichtkaarten, met daarop het interieur, die te koop zijn in de souvenirshop.