🇮🇪 Clonakilty

Sinds ons eerste bezoek aan Ierland zijn we verknocht aan de Ierse ontbijtworstjes. Het merk dat hier in het zuiden het meest verkocht wordt is Clonakilty. Het blijkt, na een korte zoektocht op internet, een plaats te zijn die relatief in de buurt ligt. Zo hebben ze zelfs een Model Railway Village. Een leuke reden om eens te gaan kijken in deze stad.

We starten in het West Cork Model Railway Village; een klein familiepark in de stad waar de complete omgeving in het klein is nagebouwd, maar wel zoals het omstreeks 1940 was. Tussen al deze dorpen en steden rijd daadwerkelijk een modeltrein. De spoorlijn waarop dit park is gebaseerd is al geruime tijd niet meer in gebruik; het busvervoer heeft het in deze regio gewonnen van de trein.

Het park zelf heeft veel weg van Madurodam. Daar hebben ze blijkbaar ook de inspiratie vandaan, getuige de twee posters van Madurodam die de hal sieren. Qua detail doet het Model Railway Village daar niet voor onder.

Naast een leerzame route in het park, is het ook mogelijk om een rondleiding buiten het park te krijgen. Via een rondrit in een trein, op normale wielen, door de stad worden allerhande wetenswaardigheden verteld over Clonakilty. Dankzij dit ritje weten we nu waar we goedkoop kunnen tanken, we een mooie kerk kunnen bezoeken en dat het centrum best een mooie winkelstraat heeft.

Na ons bezoek aan het park, en het tankstation, zoeken we de kerk op. Dat is geen moeilijke opgave, want de kerk is zo groot, dat je deze vanuit geen enkele hoek het gehele gebouw op de foto kan zetten en hem daardoor ook snel gevonden hebt. Het parkeren is geen groot probleem, het lokale parkeerterrein voor de winkelstraat is pal voor de ingang, op het terrein van de kerk.
De kerk, de Clonakilty Church of the Immaculate Conception, is in 1880 voltooid. Architect George Ashlin ontwierp het gebouw in de Frans-Gotische stijl. Vooral door de glas-in-loodramen is deze kerk een bezoek zeker waard. Hoewel de kerk nog altijd in gebruik is, kan je deze buiten die momenten kosteloos bezoeken.

Na het rondje door en om de kerk, nemen we nog snel een kijkje in één van de winkelstraten. Hoogtepunt van de winkeltocht is de Poolse supermarkt. De caissière is zo blij dat ze een klant heeft, dat ze me bijna niet laat gaan. Ook probeert ze me nog van alles aan te smeren, maar ik laat het bij twee flesjes kersenfrisdrank. Versproducten meenemen zonder koelbox lijkt me zeer onverstandig, want we moeten nog ongeveer 2 uur naar huis rijden.