Overvechtse poffertjes

Wie vroeger poffertjes in Utrecht wilde eten, kon terecht bij Victor Consael op het Vredenburg. De vernieuwing van het stationsgebied betekende het einde van deze kraam. Poffertjes eten in Utrecht kon lange tijd enkel op braderieën en kermissen, en op een enkele locatie ver buiten de oude stad. Daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen.

De eigenaar van zorgmanege ’t Hoogt in het poldergebied van de Utrechtse wijk Overvecht kocht onlangs een oude poffertjeskraam om die op het terrein van de manege op te bouwen. De oud-eigenaar, die al in de 80 is, is nauw betrokken bij de opbouw van zijn oude horecagelegenheid. Het doel van ’t Hoogt is om er een sociale werkplaats van te maken. Een nobel streven, want bezuinigingen in deze sector zorgde voor veel verdrietige momenten in deze doelgroep.

Alles leek in kannen en kruiken totdat de gemeente Utrecht met een opvallend bericht kwam. De vergunning kon niet worden verleend omdat in de wijk Overvecht de jeugd bovengemiddeld vaak kampt met overgewicht. Een vreemde redenatie, vooral omdat de poffertjeskraam enkel binnen de bestuurlijke grenzen van Overvecht ligt, maar geografisch gezien ver van de bebouwing af ligt.

De manage ligt in het poldergebied, een grote groenstrook ten noorden van de beruchte N230. Die weg, die door bewoners en gemeente als grote barrière wordt gezien, is al jaren, letterlijk en figuurlijk een splijtzwam. Enerzijds omdat de gemeente Utrecht meer mensen wil trekken naar het Noorderpark, anderzijds om dat de bewoners van Overvecht al jaren pleiten voor meer veilige oversteekplaatsen. Het laatste wapenfeit is een loop- en fietsbrug over deze weg, maar andere plannen werden te duur bevonden.

De poffertjeskraam zou daarnaast enkel recreanten trekken die dan al een fiets- of wandeltocht hebben gemaakt. Immers, zoals eerder beschreven, ligt het Noorderpark niet om de hoek. Wat de beslissing van de gemeente Utrecht nog vreemder maakt, is de opening van nieuwe horeca nabij winkelcentrum Overvecht. Onder de appartementencomplexen die op dit moment opgeleverd worden nabij de Seinedreef, is tenminste één nieuwe horecagelegenheid geopend. Dit etablissement ligt midden in het centrum van Overvecht en is klaarblijkelijk geen enkel probleem voor de gemeente.

Ondertussen is men ook een petitie gestart om de gemeente met klem te verzoeken nogmaals naar dit besluit te laten kijken. Op het moment van schrijven, is deze petitie al ruim 1000 keer ondertekend. De petitie is hier te vinden.