De spanningen aan de oostgrens van Oekraïne met Rusland zijn de Esten niet ontgaan. Met argusogen wordt gekeken naar de bewegingen van het Russische leger. Inmiddels heeft de Estse minister van Defensie, Kalle Laane, zich resoluut uitgesproken tegen de Russische eis dat zij niet willen dat de NAVO soldaten zal legeren in landen die direct aan Rusland grenzen.
Laane noemde deze eis “volstrekt onacceptabel”. Ook zei hij dat elke eis van de Russische Federatie die ingewilligd zou worden, catastrofaal zou zijn voor de veiligheid in Europa. De minister verwijst hier naar een lijst van eisen die door Rusland naar de Verenigde Staten is gestuurd. Hier wordt geëist dat er geen troepen gelegerd zullen worden in landen die na 1997 lid zijn geworden van de NAVO.
Concreet betekent dit dat men vindt dat er geen wapens en soldaten gestationeerd mogen worden in alle landen aan de oostgrens van het NAVO-gebied. Hongarije, Polen en Tsjechië werden immers in 1999 lid. Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Bulgarije, Slovenië en Slowakije volgden in 2004. Verder eisten de Russen dat de NAVO geen activiteiten zou mogen uitvoeren in onder andere Oekraïne, Oost-Europa en Centraal-Azië.
Daarbij eiste men ook nog dat de NAVO af zou zien van het plaatsen van wapeninstallaties die gemakkelijk installaties van andere partijen zouden kunnen raken. Effectief doelde Rusland hier op de eigen wapens. Tot slot ziet men graag het voornemen om Oekraïne en Georgië ooit toe te laten treden tot de NAVO, van tafel verdwijnen.
Ook bij andere politici leidde deze eisen tot verontwaardiging. Urmas Paet, lid van het Europees Parlement, noemde het een absurde lijst en ziet graag dat de Europese Unie zich verenigd opstelt in deze zaak. Minister van Buitenlandse Zaken, Urmas Reinsalu, wil de zaak bij de Veiligheidsraad aankaarten. Hij benadrukte ook dat Rusland geen geheim meer maakt van de agenda die ze uitvoeren.
Naar aanleiding van deze berichten, hielden de ministers van Defensie uit Scandinavische en Baltische landen een overleg. Men was het erover eens dat de huidige militaire dreiging het grootst is uit Rusland en dat de gestelde eisen veel te ver gaan. Op een later moment zullen afgevaardigden uit Estland, Letland en Litouwen nog samenkomen om de regionale veiligheid te bespreken.
Terwijl Rusland de NAVO-landen wil verbieden militairen te stationeren aan de oostgrens van het gebied, zijn er sinds 2017 continue troepen gelegerd in de Baltische staten en Polen. De annexatie van De Krim was aanleiding voor de NAVO om in elk van deze landen een militaire basis te bemannen met soldaten uit diverse NAVO-lidstaten. In Estland is deze basis te vinden in Tapa en staat onder leiding van de Britten. Soldaten uit IJsland en Frankrijk zijn hier eveneens te vinden.