Vorig jaar zomer, in augustus 2020, nam ik contact op met de Rijksoverheid om de reisadviezen op nederlandwereldwijd.nl te bespreken. Aanleiding was de gebruikte kleurcodering, die op dat moment verwarrend kon zijn. Binnen de regels van de overheid, waren de meeste landen oranje van kleur; omdat deze landen bezoekers bijvoorbeeld een verplichte quarantaine oplegden of een locatieformulier lieten invullen.
Deze landen waren dus, met wat papierwerk, gewoon veilig te bezoeken; ze waren geenszins gevaarlijk. Zo bleek Ierland, dat op dat moment beduidend minder besmettingen per 100.000 inwoners had, volgens de overheid te onveilig en werden reizen ontraden. Een dergelijk besluit kan zelfs gevolgen hebben voor lopende (reis)verzekeringen.
Het voorstel was om een extra kleurcode toe te voegen; zodat deze landen makkelijker te onderscheiden zouden zijn van de écht onveilige landen en gebieden. Waar oranje te heftig is en geel te mild; had men kunnen kiezen voor een alternatieve kleur. Op dat moment weet de reiziger dat het land veilig te bezoeken is, zolang men maar de juiste papieren kan tonen of aan voorwaarden kan voldoen. Op deze manier zou de waarde van de oranje en rode kleur in het reisadvies niet degraderen.
Hoewel men het aanvankelijk eens was met dit idee, werd ook verteld dat de Rijksoverheid het huidige systeem aan het evalueren was en er mogelijk wijzigingen aangebracht zouden worden. Dat bood hoop. Helaas is de conclusie dat ruim anderhalf jaar later niks is gewijzigd aan het systeem, zelfs niet na een oproep uit de Tweede Kamer. Dat feit stuit nu ook de reisbranche tegen de borst. Ook zij zien graag wijzigingen in de wijze waarop de kleurcodes worden gegeven en lanceerden zelfs een eigen website; reisadvies.nu.
De website geeft kleurcodes op basis van de coronasituatie in een land. Daarbij wordt ook gekeken naar de inreisbeperkingen en geldende maatregelen aldaar. En passant wordt ook de algehele veiligheidssituatie in het advies meegenomen. Je wil immers niet het risico lopen dat mensen massaal naar Eritrea gaan, omdat dat land plots geel is. De pagina wordt op basis van opmerkingen van teruggekeerde reizigers geactualiseerd.
Het initiatief is te begrijpen, de uitwerking ietwat ongelukkig. De website, die qua vormgeving sterk lijkt op die van de Rijksoverheid, mag dan wel vermelden dat de reisadviezen op een andere wijze tot stand komen; men is toch bang voor verwarring. De Consumentenbond sprak zich al uit uit en maakte zelfs melding bij de Autoriteit Consument & Markt. Zij vinden het onwenselijk dat de reisbranche zelf reisadviezen gaat geven.
De initiatiefnemer van de website, Voja Travel, stelt ondertussen dat deze website juist in een behoefte voorziet, nadat de ACM de reisbranche had opgedragen om reizigers beter te informeren over het reizen naar een oranje gebied. Inmiddels zijn ruim 80 kleine en middelgrote reisbureaus aangesloten bij de website.
De Rijksoverheid heeft geen uitgebreide inhoudelijke reactie gegeven, behalve dat zij stellen dat reizigers de officiële website in de gaten moeten houden voor de meest actuele informatie.