Vorige week werd duidelijk dat de griepprikgroep op basis van een verdeling niet compleet uitgenodigd zou worden. Hoewel de demissionair minister van Volksgezondheid dit wel had aangekondigd tijdens de persconferentie van 14 december 2021, besloot GGD-GHOR anders.
De griepprikgroep kon niet anders dan lijdzaam afwachten of zij waren ingeloot. Aanvankelijk wees de GGD nog naar de privacywetgeving. Zo zou dat de reden zijn dat zij enkel mensen konden uitnodigen die zij eerder hadden geprikt. Wie in het voorjaar van 2021 door de huisarts was gevaccineerd, was onbekend bij hen. Hoewel de meesten na deze vaccinaties wel expliciet toestemming hebben gegeven om hun gegevens met het RIVM te delen.
De vraag stelt zich vervolgens hoe het dan mis kan gaan dat de GGD die informatie niet heeft, terwijl deze bij het RIVM bekend is. GGD-GHOR laat in een schriftelijke reactie weten dat ook dit heeft te maken met de privacywetgeving. Daarnaast geven zij aan dat iedereen een sms sturen inmiddels niet meer nodig is omdat velen al op basis van hun leeftijd en beroep al aan de beurt zijn geweest.
Wie vervolgens wel in de griepprikgroep zit, maar niet een sms ontvangt en dus verplicht moet wachten, zal vervolgens niet gemakkelijk zijn of haar gegevens kunnen bijwerken. Immers ben je bij de GGD niet bekend als lid van de griepprikgroep. Voor een deugdelijke registratie wijst iedereen naar de huisartsen. Helaas gaf de GGD eerder al aan deze lijsten vanwege de tijdsdruk niet opgevraagd te hebben.
Naast de splitsing in de lijsten, lijkt er nog een andere verdeling mee te spelen. Zo schijnt het RIVM ook op basis van eigen gestelde criteria zelf te bepalen wie er van die grieppriklijst wel of niet in aanmerking komt. Diverse mensen, waaronder ik, hebben dit de afgelopen dagen via diverse GGD-regio’s te horen gekregen. Op de website van het RIVM is deze lijst te zien. Al met al is de term griepprikgroep zo ongelukkig gekozen, dat het ministerie zich af zou moeten vragen of ze deze term überhaupt hadden moeten gebruiken.
Tot slot geeft GGD-GHOR aan dat iedereen voor half januari de mogelijkheid heeft gekregen om een afspraak te maken voor de boostervaccinatie. Daarmee is niet gezegd dat iedereen voor half januari de boosterprik ook daadwerkelijk gehad heeft.