De griepprikgroep. Deze term was eind 2021 trending op Twitter, nadat de overheid beleidsmatig een grote groep mensen weigerde met voorrang te vaccineren, terwijl deze groep eerder juist wél met voorrang een prik mocht komen halen. De GGD, het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid schroomden niet om elkaar te beschuldigen, maar beloofden wel beterschap. Achteraf gezien had het namelijk beter gekund. Wie denkt dat er geleerd is van deze fout, komt bedrogen uit.
Nu de meesten uit de griepprikgroep al een tijdje de boostervaccinatie gehad hebben, beginnen zij zich openlijk af te vragen of het niet tijd is voor een herhaalprik. Een tweede boosterprik. Deze gedachten zijn niet vreemd, immers mochten mensen boven een bepaalde leeftijd opnieuw langskomen en zijn mensen onder behandeling van een medisch specialist sinds 20 april weer welkom. Voor de griepprikgroep wordt de deur dichtgehouden. De GGD zegt dat dit het beleid is en zij dit enkel uitvoeren. Wie zich zorgen maakt over zijn of haar gezondheid, mag het bij de huisarts proberen. Terwijl huisartsen zich juist aan het beleid houden door zich zo min mogelijk met vaccinaties te bemoeien en juist weer verwijzen naar de GGD.
De starre houding van de GGD is wrang, want uit recent verschenen berichten blijkt dat de overheid mogelijk miljoenen vaccins zal moeten weggooien omdat doneren niet meer lukt. Ondertussen is er een grote groep mensen die juist staat te springen om deze vaccins. Wie op eigen initiatief contact opneemt met de GGD wordt constant gewezen op het beleid. Daadwerkelijke vragen worden niet tot nauwelijks beantwoord. De zorgen bespreken met de GGD-arts is onmogelijk, alles moet via de telefonisten gebeuren die als boodschapper fungeren. Dergelijke gesprekken leiden niet alleen tot wederzijdse frustraties maar ook nooit tot antwoorden op gestelde vragen.
Na doorvragen blijkt het ministerie van Volksgezondheid pas in juni een besluit te willen nemen over de griepprikgroep. Of dit nog op tijd is voor de vaccins die op de plank liggen, is niet duidelijk. Het zou namelijk zeer wonderlijk zijn als in de tussentijd miljoenen vaccins vernietigd worden en ze in juni juist weer besteld moeten worden. Al is het evenwel wonderlijk dat een grote groep mensen die juist graag opnieuw gevaccineerd wil worden, deze eigen verantwoordelijkheid niet mag dragen en afhankelijk is van “het beleid”.