Terwijl Rusland al ruim 100 dagen in oorlog is met Oekraïne, het land dat zij op 24 februari binnenvielen, lijkt de Russische Doema zich nu te richten op één van de Baltische staten. Rusland lijkt nu Litouwen symbolisch te willen aanvallen, nadat het land eerder een resolutie aannam waarin het Rusland op een lijst met terroristische staten zette.
De Doema debatteert over een wetsvoorstel dat is ingediend door een partijlid van Verenigd Rusland. In dat voorstel wordt gesproken over de nietigverklaring van de resolutie, aangenomen door de Sovjetraad, waarin de onafhankelijkheid van de Republiek Litouwen wordt bekrachtigd.
Jevgeni Fyodorov, die de drijvende kracht achter dit voorstel is, verklaart zich graag nader. In zijn uitleg refereert hij aan de periode kort na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De resolutie is volgens hem aangenomen door een overheidsinstantie, de Sovjetraad, die op dat moment – volgens Fyodorov – geen zeggenschap over had. Zijn conclusie is dat Litouwen nooit onafhankelijk had mogen zijn.
Fyodorov haalt in zijn uitleg ook aan dat er in Litouwen nooit een referendum is geweest over de onafhankelijkheid of een andere positie binnen de Sovjet-Unie. Het land had ook geen overgangsperiode, waarin de Russische Federatie op bepaalde posities in het land mogelijk nog prominent aanwezig geweest zou zijn.
Het partijlid staat erom bekend om de onafhankelijkheid van Litouwen herhaaldelijk ter discussie te stellen, al sinds 2015 betwist hij openlijk de erkenning door de Russische Federatie. Dat er nu een wetsvoorstel ligt, is niet toevallig en zou zelfs gezien kunnen worden als een tegenreactie op een beslissing genomen door het Litouwse parlement. Daar werd in mei een resolutie aangenomen waarin staat dat Rusland genocide pleegt in Oekraïne. Daarnaast zou Rusland op de lijst met terroristische staten geplaatst worden.
Inmiddels heeft Rein Tammsaar, de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in Estland de Russische ambassadeur, Vladimir Lipajev, ontboden en gevraagd zich te distantiëren van deze uitspraken. Estland werd namelijk deze week zijdelings betrokken bij deze kwestie doordat Poetin openlijk betwistte of Narva eigenlijk wel bij Estland hoort. Tammsaar heeft in dat gesprek ook aangegeven de uitingen die gedaan zijn onacceptabel te vinden.