Met het diner van de vorige avond nog in onze maag, vertrekken we de volgende ochtend naar de wijk Lasnamäe. Deze wijk is tijdens de Sovjet-bezetting gebouwd, en is qua opzet en bouwstijl redelijk te vergelijken met de Utrechtse wijken Overvecht en Kanaleneiland. Ironisch genoeg vinden Esten in Utrecht dat ook. Dit is overigens ook de wijk waar ik de afgelopen jaren te pas en te onpas verbleef. Via Mahtra Hostel lopen we naar winkelcentrum Mustakivi, waar de Selver, gelukkig, nog een vestiging heeft.
Met de bus rijden we niet veel later rustig terug richting de stad, maar niet voordat we bij Lasnamäe Turg uitstappen. Enkele jaren geleden werd deze half overdekte markt geopend, om zo lokale boeren ook een verkoopplek te bieden. De overdekte gedeelte werd gevuld met lokale slagers, kaasboeren en bakkers. Er werd zelfs een bushalte voor de deur aangelegd.
Het concept werkte niet, waardoor het half overdekte gedeelte nu gemiddeld twee verkopers op de ruim 50 beschikbare plekken telt. De hal is voor de helft overgenomen door de Estse variant van de Voedselbank. Achter in de hal schuilt Linnapood, een kruidenierswinkel in de stijl van Albert Heijn, maar dan wel uit de beginjaren. De kassier pakt de spullen die je aanwijst, waardoor je ook nog eens extra voor de service betaalt.
Door deze wijziging is Juustukuningad ook niet meer in Lasnamäe te vinden. Vijf jaar eerder werden we daar onthaald door een enthousiaste kaasverkoper die ons de lekkerste kazen ter wereld wilde aanbieden. We kregen merken als Old Rotterdam en Vermeer voorgeschoteld. De zaak bleek gespecialiseerd te zijn in Nederlandse kazen. Als een geluk bij een ongeluk komen we onze kaaswinkel tegen in de buurt van onze uitstaphalte. Tegenwoordig huist hij in Rotermanni Kvartall.
Een wijk die de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Diverse zaken hebben zich in dit gedeelte van de stad gevestigt. Basiilik, het pizza en pasta-restaurant dat hier als pionier begon en inmiddels een tweede zaak elders in de stad heeft, is trouw gebleven aan de locatie. Het menu is in de loop der jaren wel iets aangepast, maar het is nog steeds de moeite waard.