Afgelopen week hebben zes vooraanstaande leden van de politieke partij Keskerakond hun lidmaatschap opgezegd. De partij, die op dit moment in de oppositie zit, lijkt verscheurd te worden door interne problemen.
Vier van de zes partijleden maakten bekend dat zij de overstap maken naar de sociaaldemocratische partij SDE. Deze partij, die deel uitmaakt van de coalitie, stijgt van 9 naar 13 zetels. De regeringspartijen hebben nu gezamenlijk 65 van de 101 zetels in de Riigikogu.
De uittocht is een gevoelige klap voor Keskerakond. De partij verkeert al langere tijd in zwaar weer. De populariteit bleek tijdens de laatste verkiezingen, in 2023, tanende te zijn toen de partij 10 zetels verloor. Deze verkiezingsnederlaag betekende ook dat de partij in de oppositie belandde. Verder stapten in de herfst ook al twee leden op, zij sloten zich aan bij Isamaa. Daarnaast neemt het aantal leden ook af.
De opgestapte partijleden laten in interviews weten dat het al langer rommelt binnen de partij. Zo is er onvrede ontstaan na de verkiezing van Mihhail Kõlvart als partijleider. Kõlvart, die op dit moment ook burgemeester van Tallinn is, nam het op tegen Tanel Kiik, een voormalig minister. Kiik, die de partij verlaat, meldt dat het Kõlvart niet gelukt is om de partij te verenigen, drie maanden na zijn aanstelling als partijleider.
Maar ook de kwestie Yana Toom speelt een grote rol. Toom, die op dit moment in het Europees Parlement zit namens de partij, steunt namelijk pro-Kremlinactiviste Zoja Paljamaar. Paljamaar werd vorig jaar de toegang tot Estland ontzegd nadat uit onderzoek was gebleken dat zij een gevaar voor de staatsveiligheid zou zijn. Sindsdien verblijft zij in Rusland waar zij werd bezocht door Toom. Nu blijkt dat Yana Toom al langere tijd Paljamaar actief steunt in haar juridische strijd, is voor diverse partijleden een grens gepasseerd.
Deze actie leidde al tot stevige kritiek op Toom door diverse partijleden, waaronder Jüri Ratas, voormalig partijvoorzitter. Diverse oproepen aan het partijbestuur om iets aan deze situatie te doen, bleven onbeantwoord. Ook dit feit leidt ertoe dat diverse leden opstappen, aldus Kiik, die de kwestie ook aankaartte. Hieruit blijkt namelijk dat de partij nog altijd niet als één team werkt. Ook Ratas lijkt die visie te delen, al verlaat hij de partij vooralsnog niet.
Ondertussen ontvangt SDE de nieuwe partijleden met open armen. De positie van SDE in de Riigikogu en de coalitie is nu een stuk sterker, aangezien ze nu slechts één zetel minder hebben dan Eesti200.