In Nederland kennen we de dienstplicht, maar de opkomstplicht is al enige jaren afgeschaft. Op de brief van de minister van Defensie na, hoor je als jongere er weinig over. Dat is in Estland anders; met Rusland als buurland en een oorlog in Oekraïne, is de animo voor het leger groot.
Het is niet voor niets dat het Estse ministerie van Defensie voornemens is om de wet te wijzigen, zodat ook mensen zonder Estse nationaliteit militaire trainingen kunnen volgen. Estse jongeren hoeven zich geen zorgen te maken, zij krijgen de training tijdens hun dienstplicht die zij moeten vervullen.
Iedere man van 18 jaar die zowel lichamelijk als psychisch in orde is, moet verplicht deelnemen aan de training. Vrouwen mogen zich sinds april 2013 ook aanmelden voor de dienstplicht. Een wetswijziging maakte dit mogelijk. De opgeroepen mensen worden ingedeeld op basis van de regio waar ze vandaan komen. Tijdens de training zullen ze gezamenlijk één unit vormen. Ook na de dienstplicht, als ze reservisten worden, blijven ze op deze wijze ingedeeld. De leidinggevenden, die de unit aansturen, worden tijdens dezelfde training opgeleid. De training die de dienstplichtigen volgen, duurt 8 of 11 maanden. De lengte hangt af van de vooropleiding van degene die zich meldt en de positie die hij toegewezen krijgt binnen het leger.
Tijdens de training van 8 maanden, krijgen de dienstplichtigen de eerste 12 weken de basis bijgebracht. Zij krijgen dan les over wapens, oriënteren en het verlenen van eerste hulp. Daarnaast wordt hen geleerd hoe ze een basiskamp kunnen opzetten en krijgen ze inzicht in de basistactieken binnen het Estse leger. Tot slot krijgen ze ook les over de huidige wetgeving. Deze periode wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen.
In de 6 weken die hierna volgen, zullen ze zich specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan het bedienen van specifieke wapens, maar ook specialisatie in logistiek en medische hulpverlening is mogelijk. Deze periode wordt afgesloten door 3 weken op pad te gaan met een ervaren soldaat met dezelfde specialisatie. De laatste 17 weken wordt de soldaat getraind om goed samen te werken binnen bijvoorbeeld een bataljon.
De training die 11 maanden duurt, heeft nagenoeg dezelfde indeling. De extra twee maanden worden gevuld met opleidingen tot hogere functies binnen het leger. Wie dit met goed gevolg aflegt, kan zich aanmelden bij de Militaire Academie om daar door te studeren.
Na de dienstplicht is men officieel reservist. Maximaal eens in de drie jaar zijn er trainingen om de opgedane kennis op te frissen en kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen. Deze trainingen volgen de reservisten in dezelfde samenstelling als tijdens hun dienstplicht.
Mocht het nodig zijn, kan elke reservist opgeroepen worden om Estland te verdedigen.