🇩🇪 Köln 3

De volgende dag starten we met een Frans ontbijt in ons Duitse hotel. Met veel moeite vinden we beleg dat nog niet over de datum is. Uit voorzorg slaan we toch de melk maar even over. Nadat we, naar de mening van de eigenaresse, iets te kritisch zijn en mogelijk te lang tafelen, pakken we onze spullen en checken we uit.

We besluiten rustig aan te doen, en door de oude binnenstad te wandelen, richting het centraal station. Een opvallend bouwwerk is de Eigelstein Torbrug. Een bouwwerk dat tijdens de grote stadsuitbreiding van Keulen tussen 1228 en 1248 gebouwd werd. Het was onderdeel van de stadsmuur, die uit diverse poorten en 12 torens bestond.

In de eeuwen die volgden werd steeds meer van de stadsmuur afgebroken, waaronder ook de torens en de bijbehorende poorten. Het dieptepunt werd in 1882 bereikt toen ook de Eigelstein Torbrug bijna geheel verdween. De restanten overleefden de oorlog en in de jaren ’60 volgden uitgebreide restauratiewerkzaamheden. Klein detail, het hekwerk dat in de poort gemonteerd zit, schijnt nog steeds te gebruiken te zijn. Al is dat tegenwoordig wel met een elektrisch mechanisme, dat met twee, niet zo subtiele aangebrachte, knoppen te bedienen is.