Estse presidentsverkiezingen nog dit jaar

De ambtstermijn van de Estse president Kersti Kaljulaid eindigt dit jaar, nadat zij 5 jaar geleden na een flink aantal stemrondes uiteindelijk werd gekozen. Jüri Ratas, voormalig minister-president en tot voor kort een mogelijke kandidaat voor het presidentschap, heeft de leden van de Riigikogu verzocht aanwezig te zijn bij een speciale vergadering. Het zomerreces is dan nog niet ten einde, dat is namelijk verlengd tot medio september om politici de kans te geven campagne te voeren voor de lokale verkiezingen die in oktober gehouden worden.

Vier dagen vantevoren, 26 augustus, kunnen de leden van de Riigikogu hun kandidaten naar voren schuiven. Dit kan tot en met 28 augustus. Om daadwerkelijk mee te mogen doen aan de uiteindelijke verkiezing, dient een kandidaat tenminste 1/5e van de kamerleden achter zich te krijgen, in dit geval 21 van de 101 leden.

Nadat de kandidaten bekend zijn, volgt op 30 augustus de verkiezing van de nieuwe president van Estland. De kandidaat die tweederde van de stemmen weet te behalen, 67 leden van de Riigikogu, wordt beëdigd. Mocht na de eerste dag geen enkele kandidaat de meerderheid weten te behalen, dan volgt een dag later een tweede stemming. In het uitzonderlijke geval dat er zelfs dan nog geen winnaar aangewezen kan worden, dan gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar een volgende stemronde, die dezelfde dag nog gehouden wordt.

Indien ook de derde stemronde geen doorslaggevende uitslag oplevert, zal binnen een maand een verkiezingscommissie geformeerd worden, bestaande uit leden van de Riigikogu en lokale politici uit alle verkezingsdistricten van Estland. Hoewel dit scenario zeer uitzonderlijk is, was het vijf jaar geleden wel de route die men moest volgen om een nieuwe president te kiezen.

Deze bijzondere manier van het kiezen van een president is zeer bewust ingevoerd na de herwonnen onafhankelijkheid. Wanneer de inwoners van Estland zelf zouden mogen kiezen, bestaat het gevaar dat het mogelijk een politiek beladen keuze zal worden. Daarom is de steun van tweederde van de Riigikogu ook zo belangrijk, omdat dan meerdere politieke partijen de kandidaat steunen. Presidentskandidaten dienen alle politieke banden te verbreken met de partij waar ze bij horen.

Wie de nieuwe president gaat worden, is gissen. Kersti Kaljulaid heeft het voornemen uitgesproken om voor een tweede termijn te zullen gaan. Naar alle waarschijnlijkheid zal zij niet voldoende steun uit de Riigikogu krijgen. Reformierakond, de partij die haar graag nog vijf jaar op deze post ziet zitten, is inmiddels minder enthousiast. Jüri Ratas heeft aangegeven zich niet verkiesbaar te stellen. Vooralsnog zijn er geen andere kandidaten bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*