Het lettertype van… de postzegels

Tussen 1976 en 2002 waren in Nederland zeer kleurrijke postzegels in omloop. Met enkel een kleurverloop, de frankering en de aanduiding “Nederland” deed de postzegel precies wat ervan verwacht werd. Elke waarde had een eigen kleur. Het lettertype dat op de zegel gebruikt werd, is tegenwoordig bekend als Gridnik en werd in 1974 ontworpen door de Nederlandse ontwerper Wim Crouwel.

Aanvankelijk was het lettertype bedoeld voor het Italiaanse bedrijf Olivetti, dat bezig was met de productie van elektrische typmachines. Het lettertype heeft enkele karakteristieke eigenschappen, zo zijn alle lijnen even dik en zijn de letters gebaseerd op een grid, met hoeken van 45°. Crouwel voltooide deze opdracht uiteindelijk niet omdat de opdrachtgever, Olivetti, constateerde dat de vraag naar elektrische typmachines behoorlijk afnam.

Crouwel besloot dit lettertype aan te passen en in te zetten voor de ontwerpopdracht die hij van PTT Post had gekregen; het ontwerpen van een nieuwe postzegel. Hoewel niet iedereen binnen de PTT overtuigd was, werd uiteindelijk zijn ontwerp in productie genomen. De nieuwe cijferzegels vervingen de reeks die van 1946 tot 1976 in omloop waren, ontworpen door Jan van Krimpen. Het schijnt dat Crouwel zich heeft laten inspireren door deze reeks.

Het lettertype dat destijds ontworpen is, heette aanvankelijk Politene; de naam die door Olivetti was uitgekozen. De naam Gridnik is later aan het lettertype gegeven, nadat de originele tekeningen zijn gedigitaliseerd door The Foundry, een Brits typografisch bedrijf. De naam is een verwijzing naar de methode waarop de letters zijn getekend en naar verluidt de bijnaam van Wim Crouwel.

Doordat Gridnik is gedigitaliseerd kan men een licentie aanschaffen via diverse websites.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*