Plannen maken

De vakantie van 2020 was zonder meer bijzonder te noemen. Uiteraard drukte corona een flink stempel op de reis, maar het was ook de laatste keer dat we relatief eenvoudig naar het Verenigd Koninkrijk konden reizen. In een vlaag van verstandsverbijstering stemden de Britten zichzelf uit een, achteraf gezien, toch wel belangrijk samenwerkingsverband. Door dit feit hebben we onze plannen voor dit jaar flink moeten herzien.

Corona speelt deze zomer mogelijk een grotere rol dan vorig jaar. Door het bijzondere Nederlandse beleid is ons land inmiddels het donkerrode middelpunt van de Europese landkaart geworden. En dat heeft gevolgen, want hoewel de reisadviezen van de Nederlandse overheid ontzettend positief zijn, moet nog maar blijken dat Nederlanders elders nog welkom zijn.

Ook dit jaar reizen we af naar Ierland. Volgens ECDC, het Europese equivalent van het RIVM, is Ierland op dit moment rood. Niet zo rood als Nederland, maar het aantal besmettingen is er wel zorgwekkend. Een nadere inspectie leert ons dat de rode kleur vooral wordt veroorzaakt door de hoge aantallen in de grote steden als Dublin en Cork. Ierland is in zekere zin, qua bevolkingsaantal en oppervlakte, nog steeds veiliger dan Nederland. Al is het maar omdat Ieren de regels wel naleven. Overigens is Ierland, volgens de website van de Rijksoverheid, nog steeds een geel land op het moment van vertrek.

Omdat we via België en Frankrijk rijden, om in Cherbourg op de boot te stappen, zijn we niet alleen aan de Ierse regels gebonden. België heeft Nederland inmiddels bestempeld als rode zone. Inreizen is op voorwaarden toegestaan, kinderen onder de 12 jaar hoeven niet getest te worden. Bijkomend voordeel is dat mensen die op doorreis zijn, sowieso niet in quarantaine hoeven.

Frankrijk pakt het strenger aan. Ook dit land heeft Nederland aangewezen als hoog risicogebied. Inreizen is toegestaan, maar op strenge voorwaarden. Het digitale coronacertificaat is verplicht, al biedt het door onze overheid verguisde gele boekje hier ook nog soelaas. Daarbij verlangt de Franse overheid een erewoordverklaring van iedereen die het land binnenkomt. Op papier, het liefst in het Frans.

Tot slot Ierland, dat land verlangt een coronacertificaat en een ingevuld formulier met contactgegevens. In tegenstelling tot vorig jaar, kan dit nu wel digitaal. Nu hopen dat Nederland niet ineens op de lijst van rode landen verschijnt, waarbij een verplichte quarantaine in een hotel verplicht is. Op dit moment is Rusland het enige Europese land op deze lijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*