Een duurzaam busstation

Ten zuidoosten van de oude binnenstad van Tallinn ligt Tallinna Bussijaam, het busstation van Tallinn. Hiervandaan vertrekken voornamelijk streekbussen en bussen van andere commerciële aanbieders, die in sommige gevallen rijden tot Polen.

De eigenaren van dit busstation zijn van plan om het complete station inclusief stationsgebouw te verduurzamen. Dat begint met een nieuwe inrichting van de busperrons. Elke halte zou geschikt moeten zijn om elektrische bussen op te laden. Op dit moment zijn er ruim 7 verschillende aanbieders van buslijnen, waardoor een standaard laadmethode zeer gewenst is.

Ook het stationsgebouw wordt bij de plannen betrokken. Bovenop het bestaande complex moet een parkeergarage gebouwd worden, waar 228 auto’s gestald kunnen worden. Ook zijn nieuwe kantoren voorzien in de toren, die ruim zeven verdiepingen hoog moet worden. De garage kan gebruikt worden door passagiers, medewerkers en omwonenden. Het gebied naast het busstation, dat nu nog een parkeerplaats is, zal omgevormd worden tot een park.

Het doel van deze renovatie is om mee te gaan in de ontwikkelingen van het duurzaam rijden in het openbaar vervoer. Met dit busstation wil Tallinna Bussijaam een visitekaartje afgeven voor een van de groenste stations in Europa. Hoeveel het project gaat kosten, is op dit moment nog niet bekend. Evenmin is bekend wie voor de kosten moet opdraaien. Men gaat er wel van uit dat zowel de stad Tallinn als de Europese Unie een bijdrage zullen leveren. Immers heeft de EU verduurzaming erg hoog op de agenda staan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*