Wat begon als een persoonlijk verhaal, ontwikkelde zich de afgelopen dagen tot iets herkenbaars voor velen. Ik zie op, onder andere Twitter, hoe schrijnend sommige situaties kunnen zijn en ik zie ook hoe het in landen om ons heen gaat. Dat is de reden dat ik hier dieper in ben gedoken.
Op de dag dat het OMT een nieuw tussentijds advies geeft, blijkt dat het vaccineren nog niet snel genoeg gaat. Wat men al verwachtte, is dat er geen tussentijdse versoepelingen van de maatregelen zullen worden geadviseerd.
Er wordt nog steeds vol ingezet op de boosterprikken. Al lijkt dat in sommige gevallen iets te chaotisch te verlopen. Zo berichtte RTV Utrecht al eerder over een echtpaar dat voor een dichte deur kwam te staan, omdat de GGD hen geen bericht had gestuurd. Ook eerder vandaag ging het mis, bij de reeds gesloten vaccinatielocatie ’t Goylaan in Utrecht, stond een groep van 10 tot 15 mensen voor een dichte deur. Het is onzeker of zij nog voor het einde van het jaar überhaupt nog hun boosterprik kunnen halen. Volgens de GGD hebben ze gepoogd deze mensen te bereiken, maar is dat niet gelukt.
Dan is er nog de griepprikgroep. Deze groep mensen kreeg in het voorjaar van 2021 voorrang bij het vaccineren. Een deel werd via de GGD geprikt een ander deel kon bij de huisarts terecht. Door deze actie nam de vaccinatiegraad een enorme vlucht. Maar tijdens de boosterprikronde leek deze groep in de vergetelheid geraakt te zijn. Patiëntenorganisaties trokken aan de bel en ook bezorgde patiënten belden tevergeefs de GGD. De GGD verwees mensen vervolgens door naar het RIVM en het RIVM stuurde mensen naar de huisarts. Sommige huisartsen ondernamen daarop zelf actie en regelden iets voor hun patiënten, andere huisartsenpraktijken verwezen deze mensen weer door naar de GGD.
De persconferentie van 14 december 2021 kondigde een ommezwaai aan met betrekking tot deze groep mensen. Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, zei daarover het volgende in deze persconferentie, die door ruim 6 miljoen mensen werd bekeken. “Veel mensen uit de ‘griepprikgroep’ die zijn volgende week vanwege hun leeftijd al geboosterd. En vanaf volgende week donderdag (23 december 2021, red) krijgen zoveel mogelijk mensen uit deze groep die dan nog niet zijn geweest een uitnodiging via sms.”
Veel mensen in deze griepprikgroep slaakten een zucht van verlichting, want hiermee kwam de boosterprik ineens een stuk dichterbij. Ook hoopte men in die week de mensen vanaf 45 jaar uit te nodigen, De Jonge zei het als volgt “…eind volgende week hopen we de 45-plusser uitgenodigd te hebben.”
Op die laatste belofte moest De Jonge een paar dagen later terugkomen. Omdat de groep boven de 60 nog sneller een prik moest krijgen, werden gemaakte afspraken vervroegd. Dit hield automatisch in dat de groep tussen de 45 en 60 voorlopig nog niet uitgenodigd kon worden. In de persconferentie werd dit als volgt geformuleerd; “En dat is ook de reden dat we even pas op de plaats hebben gemaakt met het uitnodigen van de 60-minners.” Hoe het zat met de griepprikgroep? Dat werd niet verteld. Het woord griepprik kwam in deze persconferentie in het geheel niet voor.
Dus is het niet vreemd dat de griepprikgroep smachtend zat te wachten op een sms. Toen de donderdag inmiddels een paar uur oud was, ontstond er behoorlijk wat verwarring. Op Twitter werd voorzichtig rondgevraagd of mensen al deze sms hadden ontvangen. Dat het leefde, bleek uit het feit dat de hashtag griepprikgroep zelfs trending werd. Een meerderheid had geen sms ontvangen. Reden om even contact op te nemen met de GGD. Wat volgde was een reeks van bizarre gesprekken en openbaringen van GGD-medewerkers.
De eerste reeks medewerkers wist niks van een sms af, en beweerde dat de griepprikgroep geen voorrang zou krijgen. Ze betwijfelden zelfs of dit wel echt zo was en ik niet de boel bedonderde. Een ander deel van de medewerkers beweerde dat de uitnodiging binnen deze groep op leeftijd zou gaan. Daarnaast kregen diverse medewerkers van GGD-artsen te horen dat ze het best naar Duitsland zouden kunnen gaan, omdat zij de situaties herkenden, maar vanwege het beleid niks voor hen kunnen betekenen.
Een andere medewerker, die na wat aandringen, bij de “vraagbaak” deze kwestie zou aankaarten kwam met een ontluisterend antwoord. De griepprikgroep zou niet compleet uitgenodigd worden. Enkel de mensen die in het voorjaar voorrang kregen en bij de GGD waren gevaccineerd zouden per SMS een uitnodiging krijgen. Iedereen die ervoor koos om, destijds, de GGD te ontlasten, de vaccinatiegraad sneller omhoog te krijgen en daarom via de huisarts is gevaccineerd heeft in dit geval, en ik citeer dit, “gewoon pech”.
Omdat dit haaks staat op wat de minister heeft gezegd tijdens de persconferentie van 14 december 2021, ga ik controleren of dit daadwerkelijk zo is en waarom dit zo is. De GGD blijft verwijzen naar de beleidsmakers. Eén behulpzame medewerker besluit dit aan te kaarten en zowaar wordt er zelfs een overleg ingepland bij de overkoepelende organisatie GGD-GHOR. Naast deze bijzondere verdeling, zijn er ook nog mensen die geen mobiel nummer hebben, of van wie geen nummer bekend is. Er wordt mij beloofd dat ik voor Kerst hierover terug zou worden gebeld. Dit gebeurt niet.
Ondertussen is er binnen deze griepprikgroep een vorm van moedeloosheid, frustratie en woede ontstaan. Terwijl de teleurstelling overheerst, zijn er zelfs enkelen die anoniem laten weten te twijfelen aan de noodzaak om snel te vaccineren. “We zien het wel”, is de teneur. Anderen besluiten af te reizen naar Duitsland of Frankrijk. Een enkeling pakt zelfs het vliegtuig naar Oostenrijk.
Om duidelijkheid te krijgen, leg ik zowel de GGD-GHOR als het ministerie van Volksgezondheid wat vragen voor. Beide organisaties geven aan voor de Kerst mijn vragen niet te kunnen beantwoorden.