In heel Europa wordt druk gevaccineerd. Het ene land gaat wat sneller dan het andere en dat heeft doorgaans twee oorzaken. Enerzijds ligt het aan de algemene opvatting over vaccinaties, anderzijds speelt het gemak om een vaccinatie te verkrijgen ook een rol. Estland heeft ervoor gekozen om het vaccinatieprogramma nagenoeg digitaal in te richten. Voor de meeste mensen is het enige analoge dat zij moeten doen, de prik daadwerkelijk laten zetten.
Wie in Estland woont beschikt over een ID-kaart waarmee je vrijwel alle zaken met de overheid kan regelen. Wanneer men inlogt bij de overheid, is al je persoonlijke data te zien, zoals informatie over je rijbewijs, je diploma’s en je opgebouwde pensioen maar ook je medisch dossier. Zodoende is alle relevante informatie gelijk beschikbaar wanneer je een vaccinatie in wil plannen.
Voordat je iets in kan plannen, krijg je de mogelijkheid om een locatie te kiezen. Via een eenvoudige zoekmachine op de speciale website van de overheid over vaccineren, kan je niet alleen zoeken op postcode maar ook op welk type vaccin hier beschikbaar is. Er is zelfs een mogelijkheid om specifiek te zoeken naar locaties waar je niet vooraf een afspraak hoeft te boeken.
De vaccinatielocaties zijn op tal van plekken te vinden. Zo werken nagenoeg alle ziekenhuizen, huisartsen en (privé-)klinieken mee. Ook dichtbij winkelcentra zijn locaties opgetuigd om de drempel zoveel mogelijk te verlagen. Daarnaast is het in Estland niet ongebruikelijk om bij de apotheek een prik te halen, de griepprik en de vaccinatie tegen tekenencefallitis (door teken overgebrachte hersenvliesontsteking) zijn daar ook te halen.
Naast de tal van digitale opties om een vaccinatieafspraak in te plannen, zijn er ook genoeg mogelijkheden om zonder computer dit te regelen. Er is immers nog een landelijke telefoonlijn beschikbaar en ook huisartsen zijn bereikbaar. Verder is het ook mogelijk om zelf de ziekenhuizen, klinieken en apotheken te bellen voor een afspraak. In de regel wordt daar niet moeilijk over gedaan, de overheid stimuleert het zelfs. Tot slot is er nog een groep mensen die niet in staat zijn om naar een locatie af te reizen. Zij kunnen, via dezelfde kanalen, een thuisafspraak maken.
Waar en hoe je je laat vaccineren maakt niks uit, het is gratis.
Ondanks de laagdrempeligheid wil het nog niet vlotten met de vaccinaties in Estland. Slechts 60% van de volwassenen is volledig gevaccineerd. De boostervaccinatiegraad is hierin nog niet meegenomen, net als de vaccinaties gezet bij kinderen vanaf 5 jaar.