In de weken voordat Rusland Oekraïne de oorlog verklaarde ontstond er een kleine rel rondom de Oekraïense inzending. De winnares van de voorrondes zou namelijk na 2014 naar de Krim zijn afgereisd.
Volgens de regels, die zijn opgesteld door de organiserende omroep, mogen artiesten die naar het door Rusland bezette gebied zijn afgereisd niet deelnemen aan de voorrondes. Zangeres Alina Pash, die de voorrondes won, zou de Krim hebben bezocht. Hierdoor zou ze gediskwalificeerd worden. XX ontkent deze aantijgingen, maar heeft door alle commotie besloten om van deelname af te zien. Zij reist in mei niet af naar Turijn. De nummer 2 van de voorrondes, Kalush Orchestra met het nummer Stefania, zal Oekraïne nu vertegenwoordigen.
Een bezoek aan de Krim ligt sinds 2014 zeer gevoelig. Bezoekers van buiten Oekraïne worden aan de grens geweigerd zodra blijkt dat ze de Krim na 2014 hebben bezocht. Het gaat in dit geval voornamelijk om Russen. Het is voor Oekraïne de enige manier om in zekere zin Rusland te straffen. Dit dreigde eerder al te escaleren.
In 2016 won Oekraïne het Eurovisie Songfestival met het nummer 1944, gezongen door Jamala. Het nummer, dat deels in het Krim-Tataars werd gezongen, ging over de massadeportaties uitgevoerd in 1944 in opdracht van Stalin. In dat jaar werden ruim 240.000 Krim-Tataren gedeporteerd naar Centraal-Azië. De tekst balanceerde op de grens van wat de EBU toestaat. Politiek beladen liedjes zijn namelijk niet toegestaan, maar de EBU oordeelde dat het enkel om een “moeilijk onderwerp” ging, nadat Rusland protest had aangetekend. De finale, waarvan de bookmakers dachten dat Rusland deze zou gaan winnen, eindigde met Rusland op de derde plek, Australië werd tweede.
Het Eurovisie Songfestival van 2017 werd volgens traditie in Kiev georganiseerd. De situatie tussen Rusland en Oekraïne leek redelijk genormaliseerd totdat bleek dat de Russische inzending, XX, onlangs nog een optreden had verzorgd op het bezette schiereiland De Krim. Oekraïne weigerde haar de toegang, waardoor deelname aan het Eurovisie Songfestival voor Rusland onmogelijk werd. Pogingen van de EBU om tot een oplossing te komen leidden tot niks. Rusland deed in 2017 niet mee.
Of Rusland dit jaar meedoet, is de vraag. Diezelfde vraag kan ook gesteld worden over Oekraïne. Al heeft dat laatste land zich formeel nog niet teruggetrokken. Wel hebben ze bij de EBU gevraagd of Rusland van deelname uitgesloten kan worden. De EBU heeft laten weten dat vooralsnog niet te doen.
Rusland en Oekraïne treden, als ze allebei deelnemen, op in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Wie doorgaat naar de finale hangt af van een jury en de kijkers thuis. Met name die laatste groep, kan ervoor zorgen dat Rusland niet heel hoog zal eindigen.