Dit jaar is het 15 jaar geleden dat in Tallinn rellen uitbraken nadat men had besloten om het beeld van een bronzen soldaat te verplaatsen. Deze nacht staat in Estland bekend als de Bronzennacht (Pronksiöö).
Het beeld van de soldaat werd in 1947 in de wijk Tõnismäe in Tallinn geplaatst ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten die in het Rode Leger hadden gevochten. Beeldhouwers Enn Roos en Arnold Alas, beiden afkomstig uit Estland, lieten hiervoor een Estse soldaat model staan. Daarnaast zou een bronzen beeld minder gevoelig zijn voor vandalisme. Een jaar eerder sloopte een groepje tieners een houden oorlogsmonument.
Na het herwinnen van de onafhankelijkheid bleef het beeld staan, terwijl andere verwijzingen naar de Sovjet-Unie in Tallinn vrij snel verdwenen. In de jaren erna kreeg het beeld een dubbele symbolische betekenis. De Russische minderheid beschouwt het beeld als symbool voor de Sovjettijd, die volgens hen rechtvaardiger was. Tevens zijn zij van mening dat het Rode Leger en dus de Sovjet-Unie, Estland heeft bevrijd.
Esten zijn het daar niet mee eens, zij beschouwen de Sovjettijd immers als bezetting. Hoewel de oudere generaties dit niet vaak hardop uitspreken, schuwt de jongste generatie deze term allerminst. Voor hen staat het beeld symbool voor bezetting en onderdrukking. Zij zagen het beeld liever compleet verdwijnen en juichten de beslissing om het te verwijderen dan ook toe.
Op 10 januari 2007 werd door de Riigikogu een wet aangenomen waarin stond dat oorlogsgraven die zich niet op een passende plek bevonden zouden mogen worden geruimd. De stoffelijke resten zouden daarna op een passende plek worden herbegraven. Ruim een maand later, op 15 februari, werd er nog een wet aangenomen. Ditmaal ging het over verboden monumenten die verwijderd en vernietigd zouden moeten worden. Het beeld van de Bronzen Soldaat werd expliciet genoemd. Uiteindelijk kwam het niet zover, president Toomas Hendrik Ilves sprak zijn veto uit. Het beeld zou enkel verplaatst worden.