Op de route van de stad Tallinn naar de buitenwijk Pirita staan diverse monumenten die de afgelopen decennia zijn neergezet. Een deel daarvan is geplaatst tijdens de bezetting door de Sovjet-Unie, waaronder het Maarjamäe memoriaal. De staat waarin dit monument verkeert, is slecht, een grondige renovatie is noodzakelijk. De stad Tallinn is voornemens deze renovatie uit te laten voeren, maar heeft nog geen groen licht gekregen van de regering.
Het monument is namelijk van zowel de staat als de gemeente. De gemeente wil de veiligheid van het publiek waarborgen, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Urmas Reinsalu van mening is dat het monument eerst zijn betekenis zal moeten verliezen voordat de renovatie door kan gaan. Inmiddels heeft de gemeente Tallinn al geld vrijgemaakt voor de werkzaamheden.
De houding van de minister is niet vreemd, het monument is namelijk gebouwd ter nagedachtenis aan alle soldaten die sneuvelden tijdens hun missie om de Sovjet-Unie te verdedigen. Het monument renoveren zou mogelijk een verkeerd signaal afgeven, volgens Reinsalu is het een communistisch monument. Ondertussen probeert Tallinn de volledige zeggenschap te krijgen over het Maarjamäe monument.
Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. Reinsalu is namelijk van mening dat alle communistische monumenten in Estland in principe aan het einde van 2022 verdwenen moeten zijn. In het geval van Maarjamäe ziet Reinsalu het liefst de plaquettes met de namen van de soldaten die Estland bezetten en Tallinn bombardeerden, verwijderd worden. Reinsalu benadrukte expliciet dat het hier niet om graven van soldaten ging. Hij deelt overigens wel de mening dat de veiligheid van het publiek voorop moet staan.
Ondertussen meldt locoburgemeester van Tallinn, Vladimir Svet, dat het monument zijn oorspronkelijke betekenis allang verloren heeft. Volgens hem zien mensen het niet meer als een Sovjetmonument. Er zijn immers geen parades op 9 mei, er worden geen bloemen gelegd en het is geen verzamelplaats voor aanhangers van het Sovjetregime. Iets dat de Bronzen Soldaat wel was. Daarnaast benadrukt Svet dat het gebied en het monument een goed voorbeeld zijn van Estse architectuur, het is immers ontworpen door twee Estse architecten en gemaakt door twee Estse beeldhouwers. Deze mening zou breed gedragen worden onder leden van vrijwel alle politieke partijen.
Tot slot haalt Svet aan dat oud-president Lennart Meri het monument al een andere betekenis wilde geven. In 1994 waren er festiviteiten bij Maarjamäe om het vertrek van de Sovjetsoldaten te vieren. In de jaren erna zijn er geen dergelijke officiële bijeenkomsten meer geweest. Onder andere om die reden is Reinsalu helder; in principe moet het monument weg; het is immers ooit geplaatst om een nu heel foute reden.
Officieel moet er nog een standpunt vanuit de regering komen, er is namelijk nog geen beslissing genomen. De kans is groot dat het monument toch gerenoveerd wordt, al is het maar om het complex veilig te maken. Zo denkt men aan het plaatsen van een betere afvoer van regenwater en het verstevigen van bepaalde betonnen segmenten. Verder denkt men ook aan het plaatsen van informatiepanelen die nadere uitleg geven over het monument. Naar verwachting neemt de regering later dit jaar een besluit over deze gevoelige kwestie.