Estland heeft gisteren besloten om Russische staatsburgers met een door Estland uitgegeven visum de toegang tot het land te weigeren. Zij zullen bij de grens worden tegengehouden. Het visum blijft echter wel geldig, waardoor Russen met een omweg alsnog de Europese Unie binnen kunnen komen.
De maatregel volgt na een oproep van de Baltische staten om geen visa meer aan Russische staatsburgers meer te verstrekken. Estland, Letland en Finland stopten recent al met de uitgifte en riepen andere Europese landen op hetzelfde te doen. Echter is het door het Verdrag van Schengen onmogelijk om visa, uitgegeven door andere landen, ongeldig te verklaren. Russen die bijvoorbeeld een visum in Hongarije aanvragen, kunnen probleemloos de grens passeren.
De nieuwe regels werden aangekondigd door de minister van Buitenlandse Zaken, Urmas Reinsalu. Aanvankelijk zou de maatregel per direct ingaan, maar dat bleek niet uitvoerbaar. Zo moeten de grenscontroles geïntensiveerd worden. De nieuwe datum waarop de maatregel van kracht wordt is nu 18 augustus. Vanaf die datum zal de douane extra controles uitvoeren bij de grensovergangen in Narva, Koidula en Luhamaa. In de haven van Tallinn en aan de grens met Letland zullen geen extra controles plaatsvinden.
Niet alle visumhouders van een door Estland uitgegeven visum zullen worden geweigerd. Medewerkers van de Russische ambassade en hun familieleden kunnen nog steeds vrij reizen. Hetzelfde geldt voor bus- en vrachtwagenchauffeurs die op dat moment hun beroep uitoefenen. Ook mensen die naaste familie in Estland bezoeken of naar Estland afreizen om medische redenen kunnen de grens passeren. Verder telt Estland een grote groep inwoners die wel in Estland wonen, maar geen Ests paspoort bezitten. Ook voor hen geldt deze regel niet, zij kunnen gewoon naar Estland blijven reizen.
Estland heeft de afgelopen maanden ruim 53.000 visa verstrekt. Naar verwachting zal net iets meer dan de helft niet meer geldig zijn vanaf 18 augustus.
Ondertussen maken universiteiten zich zorgen om Russische studenten die het einde van hun studievisum zien naderen. Velen van hen hebben aangegeven in Estland te willen blijven. Niet alleen om hun studie af te maken, maar ook omdat een groot deel van hen zich openbaar tegen de oorlog in Oekraïne heeft uitgesproken. Wanneer zij naar huis gaan, riskeren zij geldboetes of zelfs een lange gevangenisstraf. De Estse overheid wilde aanvankelijk deze visa niet verlengen, maar komt daar nu op terug.
De minister van Binnenlandse Zaken, Lauri Läänemets, heeft na klachten van studentenverenigingen aangegeven dat alle visa met ten minste één jaar verlengd zullen worden. Dat geeft studenten in ieder geval de gelegenheid om hun studie af te ronden.