De afgelopen jaren automatiseerde de Estse politie een deel van haar taken. Eén belangrijke ontwikkeling was de plaatsing van vaste flitspalen door het land. Daarnaast investeerde het korps ook in mobiele flitsers die eenvoudig verplaatst kunnen worden. Hoewel de politie de komende jaren meer controleactiviteiten wil automatiseren, horen nieuwe mobiele flitspalen niet bij het plan.
In Estland zijn acht mobiele sets in gebruik die de afgelopen drie jaar dienst hebben gedaan. Sirle Loigo, eindverantwoordelijke bij de Estse verkeerspolitie, is tevreden over de resultaten. De camera’s registreerden aanzienlijk meer overtreders dan de vaste flitspalen, die onder andere langs drukke wegen in Tallinn te vinden zijn. Tot nu toe zijn er dit jaar al 137.000 bekeuringen uitgedeeld. Verder valt het de politie op dat op plekken waar dergelijke camera’s aanwezig zijn, het verkeer in veel gevallen rustiger rijdt. Loigo geeft toe dat een periode van drie jaar te kort is om nu al te besluiten meer camera’s aan te schaffen.
Er klinkt ook kritiek op de huidige opzet. Advocaten, gespecialiseerd in verkeerszaken, vinden de huidige opzet te onpersoonlijk. De gegeven boetes worden volautomatisch gegeven nadat de camera een overtreding heeft geconstateerd. In sommige gevallen zou een goed gesprek beter zijn omdat er altijd meerdere redenen kunnen zijn waarom iemand te hard reed. Men benadrukt ook dat zwaardere sancties niet uitgesloten moeten worden, zo kan de politie ook overtreders aanhouden die bijvoorbeeld onder invloed te hard rijden. Dit wordt namelijk niet door een camera geregistreerd. Veelplegers zouden, volgens enkele advocaten, de dans ontspringen, omdat ze niet staande worden gehouden.
Vooralsnog houdt de politie het bij 8 mobiele camera’s. Dergelijke controles worden overigens niet vooraf aangekondigd, dit is namelijk volgens de wet niet vereist.