De Nationale Bank van Estland (Eesti Pank, EP) brengt vanaf vandaag een speciale munt van €2 in omloop. Op de achterzijde van het muntstuk staat een gestileerde afbeelding van een persoon die een vredesduif vasthoudt. Daarnaast staat de tekst “Slava Ukraini”, vrij vertaald “glorie voor Oekraïne”. De voorzijde toont de reguliere afbeelding die op alle muntstukken van 2 euro te zien is.
De afbeelding op de munt werd in april dit jaar ontworpen door Daria Titova, een studente aan de Estse Kunstacademie (EKA). Haar ontwerp werd gekozen nadat EKA een ontwerpwedstrijd had georganiseerd. De Estse kunstenaar Vladimir Taiger begeleidde haar bij het uiteindelijke ontwerpproces.
Hoewel de munt nu in het reguliere betaalverkeer in de eurozone wordt geïntroduceerd, was deze al veel eerder te koop. De versie voor verzamelaars was in juli al te koop. Geïnteresseerden kregen naast de munt ook een speciale kaart erbij met daarop een korte toelichting over het ontwerp, de ontwerpster en de aanleiding om deze munt te laten slaan. De Estse Bank had hier namelijk meerdere redenen voor.
De eerste reden was om een signaal af te geven aan de bevolking in de eurozone, namelijk dat vrijheid geen zekerheid is en tegen elke prijs beschermd moet worden. Verder wilde Estland Oekraïne een hart onder de riem steken door de Oekraïense strijdkreet te vereeuwigen op een munt. Tot slot was de uitgave van de verzamelaarseditie ook een inzamelingsactie.
De munt met een waarde van 2 euro wordt door bepaalde verkooppunten, zoals postkantoren en supermarkten, voor minimaal 18 euro verkocht. Wie deze speciale munt in het bezit wil krijgen, zal de komende tijd goed het wisselgeld in de gaten moeten houden of moeten afreizen naar Estland. De kans dat Estse munten in Nederlandse portemonnees terechtkomen is, zo blijkt uit eigen ervaring, niet bijster groot. Een andere optie, is het aanschaffen van één van de resterende verzamelaars-munten.
Hoewel de 40.000 verzamelaarsmunten door Estland worden uitgegeven, zijn ze daar niet geslagen. De Slowaakse Nationale Munt tekende voor de productie. De munten die in het betaalverkeer terechtkomen, zijn geslagen in Finland. Uiteindelijk worden daarvan 2 miljoen stuks geproduceerd. Het is overigens niet ongebruikelijk dat sommige landen niet hun eigen munten slaan. Wat wel uitzonderlijk is, is de doorlooptijd van ontwerp tot daadwerkelijke uitgifte. Normaal gesproken heeft men in Estland daar anderhalf jaar de tijd voor nodig.
De directeur van EP, Madis Müller, liet in een persbericht weten dat men in maart alles op alles heeft gezet om een snelle productie mogelijk te maken. Terwijl er druk gewerkt werd aan het ontwerp van de munt, is tegelijkertijd gestart met het ontwerp van de kaart voor de verzamelaarsmunten. Ondertussen heeft men ook gekeken waar genoeg capaciteit was om de munt te slaan. Aan de twee voorwaarden die de Europese Centrale Bank (ECB) aan de munt stelde, kon men ook voldoen.
Zo is het verplicht om de naam van het land dat de munt uitgeeft, in combinatie met het jaar van uitgifte, in het ontwerp te verwerken. Daarnaast mogen er niet meer dan twee speciale ontwerpen per land per jaar in omloop gebracht worden. Omdat Estland in 2022 nog geen andere speciale munt op de planning had staan, en het ontwerp voldeed aan de eisen, kon de ECB niets anders dan toestemming verlenen.
Ondertussen heeft de Nationale Bank van Estland een bedrag van €350.000 overgemaakt aan de collega’s van de Oekraïense Nationale Bank. Deze donatie kwam tot stand na de verkoop van 31.000 verzamelaarsmunten. De donatie werd gedaan op 24 augustus, een symbolische datum want Oekraïne viert op die dag Onafhankelijkheidsdag. Müller bedankt in hetzelfde persbericht iedereen die sinds juli één of meerdere munten heeft gekocht. De verkoop heeft in ieder geval geleid tot een succesvolle inzamelingsactie, die nog doorloopt zolang er nog verzamelaarsmunten te koop zijn.