Het is in Estland niet ongebruikelijk dat grote supermarktketens een afdeling hebben waar mensen zelf een verse maaltijd kunnen samenstellen. Het assortiment is over het algemeen vrij uitgebreid en bovendien betaalbaar. Juist dat laatste zorgt ervoor dat deze maaltijden enorm in trek zijn de laatste tijd.
Normaal gesproken worden deze maaltijden verkocht aan personen die geen tijd of mogelijkheid hebben om te koken. Het gaat bijvoorbeeld om bouwvakkers die in de buurt werken of taxichauffeurs die zo kort mogelijk willen pauzeren. Diverse supermarkten zien de laatste maanden niet alleen een toename van het aantal verkochte maaltijden, maar ook lijken steeds meer doelgroepen te kiezen voor deze service.
Veel alleenstaanden en gepensioneerden blijken dergelijke maaltijden te kopen. Sinds de energieprijzen de pan uit rijzen, moeten veel mensen dagelijks de afweging maken waar ze op bezuinigen. Ter vergelijking, een maaltijd bereid in de supermarkt kost ongeveer €4. Wanneer iemand deze maaltijd zelf zou bereiden, kost het vlees in veel gevallen al bijna €4, en dan moeten de andere ingrediënten er nog bij.
Een andere nieuwe doelgroep die zich aandiende, bestaat uit kantoorpersoneel. Velen die in hun pauze ergens gingen lunchen, verkiezen nu een vers bereide maaltijd uit de supermarkt boven een relatief dure lunch in een restaurant. Horecagelegenheden zien het met lede ogen aan en proberen met nieuwe concepten, zoals de Toidutänav in Viru Keskus, deze mensen terug te lokken. Vooralsnog lijkt dat nog niet te werken, al zien toeristen en hotelgasten van Hotel Viru dat anders.
In december bleek dat nog meer mensen de service in de supermarkten hadden ontdekt. Zo steeg vlak voor Kerst de verkoop van voorgegaard vlees enorm. Thuis hoeven klanten het enkel nog op te warmen, een trend die mogelijk ook na de feestdagen zal doorzetten. Deze manier van koken zorgt ervoor dat mensen veel minder gas hoeven te gebruiken. In enkele gevallen is er zelfs helemaal geen gasverbruik.
De supermarkten merkten ook op dat de gekochte porties kleiner zijn dan gemiddeld. Omdat je enkel de kiloprijs van de maaltijd betaalt, is het eenvoudig om binnen je budget te blijven. Met name de gepensioneerden lijken hier extra goed op te letten.
Naast de vers bereide maaltijden zijn er ook magnetronmaaltijden in de assortimenten van de supermarkten te vinden. Deze blijken zelfs nog populairder. Supermarktketen Maxima zag de verkoop in 2022 verdubbelen ten opzichte van 2021. De bakkerij, waar net als in Nederland diverse hartige en zoete broodjes te koop zijn, verkocht 20% meer in 2022 vergeleken met 2021.
Overigens zijn deze producten niet voor iedereen de goedkoopste optie. Alleenstaanden en gepensioneerden zijn vrijwel altijd goedkoper uit. Kleine gezinnen kunnen op deze manier ook besparen, maar grotere gezinnen kunnen het beste toch zelf in de keuken aan de slag gaan. De supermarktketens benadrukken dat ondanks de gestegen grondstofprijzen men er alles aan zal doen om de prijzen betaalbaar te houden.