Vannacht is het 16 jaar geleden dat Estland het beeld van de Bronzen Soldaat (Pronkssõdur) in het holst van de nacht uit het straatbeeld verdween. De Estse regering merkte op dat het beeld meer dan alleen een herdenkplek was voor de gesneuvelde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het stond ook symbool voor de Sovjetbezetting.
Het besluit van Estland was zijn tijd ver vooruit. Waar veel Baltische staten nu alle Sovjetmonumenten versneld uit het straatbeeld halen, was dat in 2007 een gewaagde stap. Estland was namelijk een van de eerste landen die deze stap zette. Rusland reageerde woedend en liet achtereenvolgens de Estse ambassade in Moskou bestormen, voerde een cyberaanval uit op Estland en faciliteerde de dagenlange rellen in onder andere Tallinn.
Estland liet zich niet intimideren en verwijderde in de vroege ochtend van 27 april het beeld. Rusland probeerde daarna nog met enkele propaganda-acties Estland in diskrediet te brengen. Zo beweerde een “onafhankelijke” Russische onderzoekscommissie dat het beeld in stukken was gezaagd om daarna weer in elkaar gezet te worden. De bewering van Rusland was te ridicuul om serieus te nemen.
Nog elk jaar is de politie extra alert op 26 en 27 april. Grote incidenten zijn vorig jaar uitgebleven. Toen verbood de politie twee demonstraties en beboetten zij enkele personen die een gebiedsverbod overtraden, bloemen legden op de oude locatie van het beeld van de bronzen soldaat en verboden symbolen bij zich droegen.
De verwachting is dat ook dit jaar deze nacht rustig zal verlopen.