Een Ests parlementslid heeft in de laatste uren van zijn ambtstermijn mogelijk misbruik gemaakt van zijn tankpas. Leden van de Riigikogu krijgen van de staat een tankpas die te gebruiken is bij tankstations van de ketens Alexela en Olerex.
Het betreft Urmas Reitelmann die namens EKRE, een conservatieve partij, in de Riigikogu zat. Bij de verkiezingen die eerder dit jaar gehouden werden, verloor de partij twee zetels. Reitelmann wist geen zetel te bemachtigen voor de komende termijn. Slechts enkele uren voordat zijn huidige termijn in de Riigikogu eindigde, maakte hij nog gebruik van zijn tankpas door maar liefst 243 liter diesel te tanken.
De tankpas wordt door de overheid aan volksvertegenwoordigers verstrekt zodat zij een vorm van reiskostenvergoeding krijgen voor de dienstreizen die zij met hun eigen auto maken. De vicevoorzitter van EKRE, Henn Põlluaas, vindt dat Reitelmann te ver is gegaan door het geld van de belastingbetalers op deze wijze te spenderen.
Een opmerkelijke tweet die Reitelmann kort na het tanken online zette, gooit nog meer olie op het vuur. Hierin geeft hij aan dat hij voornemens was om meer dan 243 liter te tanken. Doordat zijn tankpas om 19:00 uur niet meer werkte, lukte dat niet. In dezelfde tweet geeft hij aan het walgelijk te vinden, want hem was immers beloofd dat de tankpas tot middernacht zou werken.
Journalisten van de krant Õhtuleht, die onderzoek naar deze zaak deden, hebben Reitelmann om commentaar gevraagd. De repliek die zij kregen bestond uit tal van verwensingen aan het adres van de journalisten van de krant. Ook op vragen van ERR, de nationale Estse omroep, ging Reitelmann niet inhoudelijk in. In dat gesprek betichtte hij de journalisten van vooringenomenheid.
Reitelmann is niet onomstreden in Estland. Eerder schold hij al twee presentatoren van een actualiteitenprogramma van ERR uit. Saillant detail was dat Reitelmann op dat moment in de Raad van Toezicht van de publieke omroep ERR zat. Daarnaast laat hij zich regelmatig negatief uit over de Russische minderheid in Estland en vluchtelingen die hij parasieten noemt. Zo deed hij deze uitspraken als communicatiemedewerker van Kaitseliit, een onderdeel van Defensie. Het leidde in 2015 tot een stevige discussie met het ministerie van Defensie.
Vooralsnog is de Estse regering nog niet van plan om de regels rondom de vergoedingen aan te passen. Wel gaat men erover in gesprek met elkaar, aldus de voorzitter van de Riigikogu, Lauri Hussar. Een versobering van het beleid zou voor parlementariërs die niet in de omgeving van Tallinn wonen, extra kosten met zich mee kunnen brengen. Daarnaast benadrukt men dat dit om een uitzonderlijke situatie gaat.
Reitelmann hoeft de kosten niet terug te betalen. Hoewel zijn actie onethisch was, heeft hij niet illegaal gehandeld.