Kaja Kallas, de premier van Estland, is door Rusland op een lijst met gezochte personen gezet. Dat blijkt uit geheime documenten die zijn gepubliceerd door Mediazona. Volgens de website komt is de lijst opgesteld door het Russisch ministerie van Binnenlandse Zaken.
Waarom Kallas op de lijst is geplaatst, wordt niet vermeld. Ook van alle andere personen op deze lijst is het gissen waarom Rusland ze op wil pakken. Kallas reageerde alles behalve verrast. Op Twitter/x meldde ze dat deze stap geen verrassing is en het een signaal is de sterke steun van de EU aan Oekraïne voelbaar is in Rusland.
Daarnaast geeft ze aan dat deze actie haar niet monddood zal maken. Het zal eerder het tegendeel bewerkstelligen, want Kallas zal zich nu nog meer inzetten voor een sterke Europese defensie en meer steun aan Oekraïne.
Kallas is niet de enige Estse parlementariër die op de lijst staat. Ook Taimar Peterkop, secretaris van de staat, wordt nu officieel gezocht door Rusland. In zijn functie is hij onder andere verantwoordelijk voor het controleren van concept wetsvoorstellen door ze te toetsen aan de grondwet. Hierdoor ontstaat het idee dat zowel Peterkop als Kallas op de lijst zijn gezet doordat zij groot voorstander waren van het verwijderen van Sovjetmonumenten in Estland. Het verwijderen van een oude tank van het Sovjetleger in de grensstad Narva trok destijds veel aandacht.
Het vermoeden wordt versterkt doordat 64 leden van het Letse parlement, de Saeima, op de lijst terechtkwamen. Tijdens een stemming over het verwijderen van Sovjetmonumenten in Letland, stemden van de 100 parlementariërs 68 leden voor. 64 van hen worden nu dus gezocht. Ook 15 gemeenteraadsleden en de voormalig minister van Binnenlandse Zaken zijn samen met hen op de lijst geplaatst.
Ook gemeenteraadsleden uit het Litouwse Klaipeda en Vilnius zijn om waarschijnlijk dezelfde reden nu een gezocht persoon. Hetzelfde geldt voor de burgemeester van Klaipeda en minister van Cultuur van Litouwen.
Niet alleen volksvertegenwoordigers staan op de lijst. Tal van buitenlanders die in het Oekraïense leger meevechten worden ook gezocht. Opgeteld gaat het om bijna 400 personen uit tal van landen. De top 3 wordt aangevoerd door personen uit Georgië, het Verenigd Koninkrijk en Belarus.
Zolang deze personen niet naar Rusland afreizen, is er vooralsnog niks aan de hand. De situatie wordt pas precair zodra Rusland de lijst actief gaat verspreiden onder bevriende landen. Zo kan Rusland van deze landen verlangen op te treden. Een bezoek aan Noord-Korea is wellicht onrealistisch, maar sommige Afrikaanse landen en China, worden nogal eens bezocht door leden van de diverse parlementen. In zulke gevallen kan het wellicht spannend worden.
Het is nog maar de vraag of Rusland deze lijst zelf nog gaat publiceren. Het kan immers ook een tactiek zijn om de personen op de lijst af te schrikken.