De Estse regering heeft besloten om een suikertaks te introduceren. Het wetsontwerp is nog in de maak, maar details ervan zijn wel bekend gemaakt.
Als de plannen doorgang vinden, worden suikerhoudende dranken extra belast op basis van het aantal gram suiker per 100 ml. Men begint met rekenen vanaf 5 gram. Ook dranken die gezoet zijn met andere middelen dan suiker, zullen worden belast. In dat geval wordt de belasting berekend vanaf de eerste gram van de zoetstof. Het is nog onduidelijk welke zoetstoffen de regering exact wil belasten.
De belasting houdt in dat Esten voor een kleine fles frisdrank gemiddeld 20 cent extra gaan betalen. Het doel van de wet is om producenten te motiveren minder suiker en zoetstoffen te gebruiken en de consument te laten kiezen voor andere producten die nauwelijks suiker bevatten. Niet alle dranken krijgen te maken met de suikertaks.
Alcoholische dranken zijn vrijgesteld van deze vorm van belasting, net als zuivelproducten, verse sappen en limonades en medicijnen. Alcoholvrije dranken, als variant op de alcoholhoudende versie, zijn niet vrijgesteld van de suikertaks.
Het plan is om deze wet in januari 2025 in te laten gaan. De oppositie en deskundigen twijfelen of dat gaat lukken. Het invoeren van een nieuwe belasting is tijdrovend, zo blijkt uit de recente ervaringen met de autobelasting. In dat geval is enkel de staat betrokken, nu moeten ook fabrikanten aangesloten worden. Het berekenen blijkt ook een aardige klus te worden. De Estse belastingdienst heeft namelijk geen overzicht van de hoeveelheden suiker die in de frisdranken zit.
Daarnaast stelt de oppositie dat een suikertaks te weinig effect zou hebben. Volgens hen blijven mensen alsnog hun favoriete frisdrank kopen en is er geen duidelijk bewijs dat mensen daadwerkelijk hun gedrag laten beïnvloeden door een hogere prijs.
Het is niet de eerste keer dat de Estse regering een dergelijke wet wil introduceren. In 2017 werd de wet goedgekeurd door het parlement, maar de toenmalige president Kersti Kaljulaid ondertekende de wet destijds niet.