De Gezondheidsraad van Estland heeft er bij meerdere ziekenhuizen in Tallinn op aangedrongen om te voorkomen dat patiënten te lang moeten wachten.
Het gaat specifiek om patiënten die met de ambulance bij het ziekenhuis aankomen. Er zijn gevallen bekend waarin een ziekenhuis in het noorden van Tallinn uren lang ambulances weigerde. De problemen doen zich voornamelijk voor wanneer er meer personen spoedeisende hulp nodig hebben. Patiënten die wel naar het ziekenhuis moeten, maar niet in acuut levensgevaar verkeren, moeten vervolgens wachten.
Een plan om ambulances uit te laten wijken naar andere ziekenhuizen, bleek niet mogelijk. Ambulances moeten namelijk patiënten naar een ziekenhuis in een bepaald district brengen, luidde de verklaring van diverse ziekenhuizen. Volgens de Gezondheidsraad is die verklaring onjuist. Ziekenhuizen moeten namelijk elke patiënt accepteren, ongeacht hun werkgebied. Ziekenhuizen zouden daarentegen juist oplossingen moeten verzinnen, mocht hun spoedeisende hulp vol zitten.
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, aldus woordvoerders van enkele ziekenhuizen in Tallinn. Zo gaat het niet alleen om de Eerste Hulp. Patiënten die uiteindelijk niet naar huis kunnen, moeten worden opgenomen op een andere afdeling. Hun bed op de spoedeisende hulp komt dan pas vrij, zodra ze naar een specifieke afdeling gaan. Het is niet ongebruikelijk dat sommige patiënten langer op de spoedzorg verblijven, dan strikt noodzakelijk.
Een ander hardnekkig probleem, is ruimtegebrek. Het aantal patiënten dat op de spoedzorg belandt, blijft toenemen. Sommige spoedafdelingen zijn te klein om al deze patiënten tegelijk op te vangen. Als ze al zo’n afdeling hebben. Eén van de bekritiseerde ziekenhuizen heeft geeneens een afdeling voor spoedzorg. Renovaties en nieuwe gebouwen zijn daarom noodzakelijk, al kost dat wel tijd. Hetzelfde geldt voor personeelsgebrek. Nieuw personeel is niet altijd voorhanden en het opleiden van geschikt personeel neemt tijd in beslag. De ziekenhuizen laten weten dat ze daarom niet snel aan de eisen van de Gezondheidsraad kunnen voldoen.
Volgens de regels moeten patiënten die acuut zorg nodig hebben, onmiddellijk terecht kunnen in een ziekenhuis. Ziekenhuizen mogen patiënten die wel zorg nodig hebben, maar niet in levensgevaar verkeren, maximaal 30 minuten laten wachten. Per overtreding van deze regels kunnen ziekenhuizen een boete krijgen van maximaal €640.