🇧🇪 Tombeek 4

Sinds 1987 is er geen TBC-patiënt meer behandeld in het sanatorium. In die jaren hebben makelaar en overheid naarstig gezocht naar een functie voor het immense gebouwencomplex dat bestaat uit het hoofdgebouw, een mortuarium, verpleegsterswoningen en een conciërgewoning die tevens de toegangspoort is. De verpleegsterswoningen zijn in de tussenliggende jaren omgebouwd tot volwaardige moderne woningen, maar omdat de overheid het geheel tot monument heeft verklaard ziet de buitenkant er nog steeds zo uit als voorheen.

De andere gebouwen hebben nog altijd geen functie, en ook de tuin is verwilderd. Huurders en kopers haken keer op keer op het laatste moment af en een poging om er een asielzoekerscentrum van te maken, viel weer niet in goede aarde bij de lokalen. Tegenwoordig biedt het gebouw een rustige omgeving aan hangjongeren, krakers en fotografen. De eerste twee groepen komen voornamelijk uit het nabijgelegen Wavre, ze kunnen namelijk op hun gemak drugs gebruiken. De laatste groep komt uit België en buurlanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*