Naar Rotterdam

Na ruim twee jaar wachten, was het eindelijk zo ver. Het Eurovisie Songfestival is eindelijk te bezoeken, maar dat gaat niet zomaar. Om te beginnen dien je een van de gelukkige 3500 mensen te zijn die een kaartje weten te bemachtigen, want door de coronamaatregelen gaan er ineens veel minder mensen in Ahoy dan gedacht. Het kopen van een kaartje is sowieso al een groot avontuur, want met Paylogic als aanbieder, weet je nooit zeker of je het gekozen kaartje daadwerkelijk kan afrekenen. Uiteindelijk lukt het alsnog, daarna begint het avontuur.

Het begint met het downloaden van de Close app. In deze app wordt het kaartje digitaal geladen. De app kan je ook tips geven over de bereikbaarheid van de evenementenlocatie. Nu lijkt de app vooral tips te geven over alle dingen die je nog moet regelen om überhaupt die locatie binnen te geraken. Zo is er de verplichte coronasneltest, die door een externe partij wordt afgenomen. Het inplannen gaat razendsnel, waardoor we op de ochtend van het songfestival getest kunnen worden. Eerder mag niet, want de test is maar kort geldig.

De test wordt afgenomen in een loods op een industrieterrein dat ingeklemd ligt tussen Utrecht en Maarssenbroek, namelijk Lage Weide. Het testen zelf duurt nog geen minuut, al blijft het een onzalig gevoel om een wattenstaafje gevoelsmatig in je hersenen gedrukt te krijgen. De uitslag volgt per sms en per mail. Men belooft binnen een uur, maar na een half uur kunnen we blij zijn met een negatieve uitslag. We moeten er nog wel een QR-code van maken, en dat kan alleen in de Coronacheck-app van de Rijksoverheid.

Daarnaast verzoekt de organisatie ons ook om de Coronamelder app te downloaden. Als overheid had ik deze twee functionaliteiten in een app samengevoegd, maar dat is wellicht een brug te ver. Tot slot verzoekt de organisatie, via de Close-app, iedereen om de Flockey-app te downloaden. Deze geeft inzicht in de bewegingen van personen binnen een mensenmassa. Of dat nog niet genoeg is, blijkt ook de app van Ticketmaster een must te zijn. Je parkeerkaartje is enkel in die app te laden, want Ticketmaster heeft weer niks met de Close-app te maken. Met vijf gloednieuwe apps komen we aan in Rotterdam.