De Nederlandse overheid heeft de afgelopen maanden miljoenen geïnvesteerd in Fieldlab-experimenten. Tijdens de evenementen die aangemerkt worden als Fieldlab, experimenteert men met het toelaten van grote groepen bezoekers. Iets wat gedurende de coronapandemie ondenkbaar is. Het Eurovisie Songfestival dat enkele weken geleden in Rotterdam werd georganiseerd werd aangemerkt als Fieldlab-experiment. Hierdoor was het mogelijk dat per show 3500 mensen naar binnen konden.
Vanuit diverse hoeken komt regelmatig kritiek over de wijze waarop Fieldlab georganiseerd wordt. Zo zou de onderzoeksvraag te vaag zijn en is er geen controle om het experiment in goede banen te leiden. Het antwoord op de eerste vraag kan ik niet beantwoorden, de tweede kan ik enkel beamen.
Voorafgaand aan het evenement word je verzocht de voorwaarden van Fieldlab te lezen en, wanneer je akkoord gaat, te accepteren. Mocht je behoren tot een van de door de RIVM aangewezen medische risicogroepen, ben je automatisch niet welkom. Dit is trouwens niet te controleren bij de ingang, en gelukkig zijn pogingen daartoe ook niet ondernomen. Na het accepteren van de voorwaarden, gaat het experiment van start.
De communicatie verloopt via de Close-app. In de voorwaarden staat dat je deze app dient te downloaden zodat men daadwerkelijk met je kan communiceren. Het accepteren van de voorwaarden gaat ook via deze app. De tweede vraag die gesteld wordt, gaat over de CoronaMelder-app. Men is blij als je deze aan hebt staan. Daarna volgt nog een vraag over de wijze waarop je naar het evenement gaat. Enkele dagen voor het Songfestival krijgen we nog een tijdvak toegewezen waarin we naar binnen kunnen.
Na dit vragenvuur wordt het pas serieus, je wordt verzocht om een afspraak te maken voor het afnemen van een sneltest. Bij het Eurovisie Songfestival diende de test 24 uur voor de eindtijd van de show afgenomen te zijn. Effectief betekende dit dat de testafspraak op de dag zelf gepland moest worden. Het testen gebeurt buiten de GGD om, namelijk in commerciële teststraten die op de meest uiteenlopende locaties te vinden zijn. Wij eindigden in een loods op een bedrijventerrein tussen Utrecht en Maarssen.
(deel 1 van 3)