De uitslag krijg je doorgaans binnen een uur. Indien deze negatief is, kan je een QR-code genereren in de CoronaCheck app. Deze code is te scannen met de Scanner-app, die in dit geval een groen scherm zal tonen. Onder de QR-code staan enkele controlegegevens die overeen moeten komen met je identiteitsbewijs.
Ongeveer vier uur voor de show volgen nog enkele controlevragen over je gezondheid. Indien je toch ineens klachten hebt, ben je ongewenst en moet je thuisblijven. Indien je de gezondheidscheck met goed gevolg afrondt, word je vriendelijk verzocht de Flockey-app te downloaden. Deze app registreert tijdens het evenement de contactduur en afstand tussen bezoekers. Uiteraard geheel anoniem.
Na het evenement is het Fieldlab-experiment nog niet voorbij. Zo is er de zogenaamde after-test, die enkele dagen na afloop van, in dit geval, het Songfestival ingepland moet worden. Om je daaraan te herinneren, krijg je in de dagen tot deze test nog enkele onderzoeksvragen. Zo is men benieuwd hoe je het hebt ervaren om de anderhalve meter los te laten en welke maatregelen (zoals spreiding in aankomst, sneltest en mondkapjes) aan je veiligheidsgevoel hebben bijgedragen. Daarnaast wil men ook graag weten hoever je wil reizen en hoeveel je wil betalen voor een sneltest.
Na de dag van de sneltest volgt nog een serie vragen, waaronder de prangende vraag of je de sneltest daadwerkelijk af hebt laten nemen. Die kunnen we bevestigend beantwoorden, het was een ervaring om nooit te vergeten. In de stromende regen op een parkeerplaats naast de Jaarbeurs in Utrecht bij een mobiel laboratorium. Gelukkig was er nog net budget voor een afdakje, de stoelen waren wegbezuinigd.
De enige vraag die in dit onderzoek ontbrak was; “ben je na het evenement positief getest op covid-19?” Dit lijkt mij toch een van de belangrijkste vragen. Hoewel Fieldlab geen bron- en contactonderzoek zal doen; daar is immers de GGD/CoronaMelder voor, is dit toch wel een belangrijk getal. Als je alsnog veel besmettingen hebt tijdens je evenement, is het dus niet goed mogelijk om zoiets te organiseren, lijkt mij.
Het verbaasde mij ook niet dat Fieldlab aanvankelijk aangaf geen besmettingscijfers zou publiceren. Die hebben ze namelijk niet, althans, niet uit de onderzoeksvragen die de deelnemers gehad hebben. Uiteindelijk is men hier toch op terug gekomen; men is voornemens deze cijfers alsnog te gaan delen.
(deel 2 van 3)