🇮🇪 Bantry – Kenmare

Onze eerste dag in Ierland besteden we vrijwel volledig in Bantry. In deze kustplaats wordt elke vrijdag een markt georganiseerd. Marktkooplui uit de gehele regio proberen hier hun tweedehands waar te slijten. Op het centrale marktplein staan de professionele verkopers met gereedschap, kleding, fruit en andere etenswaren. Een ander deel van dit plein is volledig gereserveerd voor de eettentjes, met daartussen nog een verdwaalde kunstenaar die bijklust door zijn foto’s te verkopen.

In tegenstelling tot vorig jaar is het nu aanzienlijk drukker. Op de weg naar het centrum van Bantry hebben we zelfs in de file gestaan. Een fenomeen dat we enkel in Cork en Dublin hebben meegemaakt. Mogelijk heeft het vaccinatiecentrum er iets mee te maken, dat had men naast de markt geplaatst.

Ook hier is men nog alert op het coronavirus, al is het duidelijk te merken dat men niet bang is voor de brandhaarden elders in het land. Deze bevinden zich op dit moment nog voornamelijk in de grote steden. Cork is de enige grote stad in de buurt, maar aangezien deze plaats toch nog 80 kilometer richting het oosten ligt, vindt men deze coronabrandhaard geen bedreiging.

Het opvallendste is dat de overheid nog altijd communicatiemiddelen blijft ophangen die de regels helder uiteenzetten. Het voldoende afstand houden was op de markt een probleem door de drukte, maar mensen deden tenminste wel hun best. Nog opvallender was het aandeel personen dat buiten een mondkapje of gezichtsscherm droeg. Overigens is het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht in Ierland, zowel binnen in publieke ruimtes als buiten op drukke plaatsen. In dit geval dus ook de markt. Wie twijfelt, hoeft niet ver te zoeken; voldoende posters maken deze verplichting duidelijk.

Na een bezoekje aan de markt starten we de ronde langs de supermarkten. Zowel in Bantry als in Kenmare, dat een baai noordelijker ligt, bezoeken we gevoelsmatig alle supermarkten. De Lidl en de SuperValu vereren we zelfs tweemaal met een bezoekje, waarbij ik moet toegeven dat de SuperValu in Bantry best overgeslagen had kunnen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*