🇮🇪 Glengarriff – Kenmare

De coronacrisis heeft ook in de Ierse toeristensector hard toegeslagen. Veel souvenirwinkeltjes hebben hun deuren moeten sluiten, de overgebleven winkels hebben noodgedwongen hun prijzen moeten verhogen. Na onze toeristische ronde langs drie kleine tot middelgrote dorpjes hebben we deze conclusie kunnen trekken.

Glengarriff is een van de toeristische trekpleisters van zuidwest Ierland. De hoofdstraat bestaat nagenoeg alleen uit souvenirwinkels, restaurantjes en hotels. In 2020 was het hier praktisch uitgestorven en hielden de uitbaters hun winkels gesloten. Dit jaar zien we welke winkels 2020 hebben overleefd. De grote ketens die garen spinnen bij de verkoop van wol, blijven het altijd goed doen. Zelfs als de gevoelstemperatuur boven de 25°C uit komt, zoals deze iets te zonnige dag.

In Bonane bezoeken we Molly Gallivans Visitor Centre. Ook hier zijn de prijzen aardig gestegen. Gelukkig is het uitzicht nog altijd adembenemend en vooral gratis. Ook de wespen die zich graag laten fotograferen zijn nog steeds van de partij.

We eindigen de dag in Kenmare. Voordat we de winkelstraten onveilig maken, lunchen we in hetzelfde restaurant waar we een dag eerder nog hebben gedineerd. We worden vrijwel direct herkend en mogen plaats nemen. Deze keer hoeven we onze QR-code niet te laten zien en is legitimatie niet nodig; de gegevens van de vorige keer stonden nog keurig netjes in het grote boek genoteerd. Wel werd gevraagd of we op zijn minst de papieren bij ons hadden.

Na dit restaurantbezoek gaan we gestructureerd de winkels af. Kenmare lijkt het aanzienlijk beter gedaan te hebben tijdens de coronacrisis in 2020. Her en der is het wel iets duurder geworden, maar die trend was al jaren eerder ingezet. Na een flinke wandeltocht gaan we per auto nog langs de supermarkt.

In de Lidl, die er in Ierland veel beter uit ziet dan in Nederland, worden we aangesproken door een kind van ongeveer 5 jaar. Hij vraagt in het Engels hoe onze jongste dochter heet. Nadat ik hem dit heb verteld, rent hij naar zijn grootmoeder om dit te vertellen. Toevallig staat zij naast ons geparkeerd en ontdekt vrij snel, door ons gele kenteken, dat we uit Nederland komen.

Nog voordat wij onze boodschappen hebben ingeladen, vraagt ze hoe het ons gelukt is om naar Ierland te reizen en of het mogelijk is om naar Nederland terug te keren. In het kort leggen we uit dat reizen door de Europese Unie niet lastig is, zolang je maar een negatieve test hebt of volledig bent gevaccineerd. In het geval van een reis van Ierland naar Nederland is het advies om het Verenigd Koninkrijk te omzeilen door via Frankrijk te reizen. En in dat geval is een volledige vaccinatie de beste optie, omdat de negatieve test al verlopen is, als je nog in Frankrijk rijdt.

We raden het haar sowieso af om naar Nederland te gaan. Hoewel de besmettingscijfers relatief gelijk opgaan, is Ierland nog altijd stukken veiliger dan Nederland; qua maatregelen maar vooral qua mentaliteit.