🇮🇪 Cork – Castletownbere

Met veel bombarie is code geel voor geheel Ierland afgekondigd. Het nationale meteorologische instituut laat er geen gras over groeien. Dat klinkt heftiger dan het is, men geeft ook waarschuwingen af als er bepaalde aardappelziekten mogelijk de kop op gaan steken. Onze regio krijgt daarentegen dan wel te maken met hevige buien, harde windstoten en mogelijk veel onweer. Het weerhoudt ons er niet van om toch in de auto richting Cork te stappen.

Slecht weer is niet van invloed op onze plannen, die voornamelijk binnen af zullen spelen. Cork kent een aantal grote overdekte winkelcentra. In combinatie met regen een mooi tijdverdrijf. De rit ernaartoe is sowieso een feestje op zich.

Die rit start bij het tankstation, even buiten Castletownbere. Hier stoppen we bijna dagelijks om te tanken. Hoewel onze auto in Ierland vele male zuiniger rijdt, zijn het de afstanden die veel brandstof eisen. Elektrisch rijden is in Ierland nog niet zo ingeburgerd. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze daar wel veel verder mee.

Na ruim 2 uur rijden komen we aan bij het Wilton Shopping Centre. Een geheel overdekt groot winkelcentrum. Op de weg naar Cork hebben we hevige buien meegemaakt, op onze eindbestemming is het droog en zelfs zeer warm en zonnig. In het winkelcentrum is het zelfs niet uit te houden.

Ierland hanteert nog steeds dezelfde coronamaatregelen als een jaar eerder. In dit winkelcentrum geldt dus ook een verplichte desinfectie van de handen, het dragen van een mondneusmasker en is er een verplichte looproute. Ook is er per winkel een maximum aantal klanten toegestaan. Restaurants zijn er zeer alert op dat iedereen het Europese coronacertificaat bij zich heeft, waarna de contactgegevens worden genoteerd. Het mooie van dit alles is dat deze maatregelen gehandhaafd worden, maar bovendien ook nageleefd.

Vanuit Wilton rijden we door naar Ballincollig. Dit is eveneens een overdekt winkelcentrum, waar nog steeds de coronamaatregelen worden gehandhaafd. In de lift zijn zelfs vakjes aangebracht waar mensen mogen staan. Verder is een heel parcours uitgezet met linten, stickers en bordjes die wachtrijen en looproutes aangeven. Het ziet er surreëel uit, maar het werkt wel.

Na Ballincollig sluiten we Cork af op een industrieterrein in het zuiden van de stad. Naast een ambulancepost en een dierenkliniek zit hier een grote speelgoedwinkel. Stellingen tot het plafond zijn gevuld met allerhande speelgoed in alle prijsklassen. Hier blijven we niet al te lang, gevoelsmatig betaal je hier per minuut.

Voordat we huiswaarts keren, gaan we uit eten in Castletownbere. Het kleine stadje kent roerige tijden, zeker na de coronacrisis van 2020. Met name de op toeristen gerichte horeca heeft te lijden onder het gebrek aan bezoekers. Veel kleine restaurants kunnen een deel van hun binnenruimte niet meer gebruiken, door de geldende coronamaatregelen. Inmiddels hebben ze hier een goede oplossing voor gevonden, op de parkeerplaatsen voor de deur zijn overdekte terrassen gebouwd. Een enkel terras doet zelfs niet onder voor wat in Tallinn gebruikelijk is.

Een mooie houten constructie, die overdekt is, biedt plaats aan wat gasten. Helaas is dit bouwwerk niet berekend op Iers weer, de regen valt hier zelden van boven, gezien de windkracht aan de kust. Ook lijkt de pizzabodem steviger dan de houten vloer waar we op zitten; maar het mag de pret niet drukken, we zijn weer een ervaring rijker.