De menselijke keten heeft effect gehad. In mei 1990 werd een verklaring aangenomen waarin een overgangstijd werd aangekondigd tot het volledig herstel van de onafhankelijkheid. Er kwam veel verzet uit Moskou, en ook de Russische minderheid verzette zich. Het lukte de Esten echter wel om stukje bij beetje meer bevoegdheden in Tallinn te krijgen. Door het voorzichtige werk van de Estse diplomaten bleef bloedvergieten uit.
In de Sovjet-Unie ontstond veel kritiek op de relatief progressieve handelswijze van Gorbatsjov. Een groep conservatieven van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie was het niet eens met de perestroika. Hierin werd geregeld dat de deelrepublieken binnen de Sovjet-Unie meer macht zouden krijgen. Op 20 augustus 1991 vond in Moskou een staatsgreep plaats. Deze mislukte na twee dagen, waarna een politieke chaos ontstond. Uiteindelijk viel de Sovjet-Unie definitief uiteen.
Premier Edgar Savisaar van Estland wist van deze situatie handig gebruik te maken door op die dag een resolutie aan te nemen die de onafhankelijkheid van Estland herstelde. Deze dag wordt herdacht als taasiseseisvumispäev, de dag van de herwonnen onafhankelijkheid. Niet veel later werd de onafhankelijkheid van de Baltische staten wereldwijd erkend, ook door de nieuw ontstane Russische Federatie.