Het resultaat was bijzonder te noemen, het lettertype bleek Nobel te heten. Het bizarre is dat ik tijdens mijn onderzoek naar het oude lettertype van Rijkswaterstaat, een aantal inkttekeningen van dit lettertype heb gezien. De cijfers ontbraken, waardoor de herkenning ook ontbrak.
Nobel is ontworpen door Sjoerd Hendrik de Roos en Dick Dooijes. Beiden waren werkzaam voor Lettergieterij Amsterdam, de plek waar veel bekende lettertypen zijn ontworpen. Beide typografen ontwierpen het lettertype in de periode 1929-1935 als antwoord op het in Duitsland uitgegeven lettertype Futura. Beide lettertypen vertonen, ondanks opvallende verschillen ook veel gelijkenissen, vandaar dat het ook regelmatig als resultaat in de speciale zoekmachines naar voren kwam.
Beide ontwerpers gingen er niet van uit dat hun lettertype een groot succes zou worden, immers was Futura al langer op de markt en leek Nobel er enigszins op. Dat ze er naast zaten, bleek wel uit het feit dat Nobel een van de bestverkopende lettertypen van de lettergieterij werd. Het lettertype bleef tot ver in de jaren ’60 zeer populair. Zo populair, dat het uiteindelijk gebruikt werd voor de wagennummers van de rode stadsbussen. Een deel van de busmaatschappijen gebruikte het lettertype ook voor de voorgedrukte lijn- en bestemmingsfilms totdat hiervoor beter leesbare lettertypen op de markt kwamen.
Een digitale versie van Nobel was er lange tijd niet, totdat in 1993 Dutch Type Library de eerste poging waagde. In de jaren erna volgden meerdere typografen die Nobel herontdekten en vervolgens commercieel op de markt brachten. De versie die tegenwoordig digitaal wordt aangeboden is gedigitaliseerd door Frere-Jones Type. Een licentie voor enkel deze variant van het lettertype, kost ongeveer $40 (€37). De variant op de bussen heet Nobel Regular Condensed.
Kortom, CSA verdwijnt uit de webwinkel.