Vorig jaar juli schreef ik een stukje over de zoektocht naar het lettertype dat werd gebruikt voor de wagennummers op de rode standaardbussen die in de jaren ’60 van de vorige eeuw voor het eerst op de weg verschenen. Het is hier na te lezen.
Het was destijds een lange zoektocht die tot weinig resultaat leidde. Talloze foto’s heb ik door diverse fontherkenningsprogramma’s gehaald, maar de tientallen resultaten bleken niet het juiste lettertype te zijn. Futura kwam vaak als beste match uit de bus, maar dat was het lettertype dus niet.
Uiteindelijk bleken er nog stickers rond te zwerven in een garage waar jarenlang bussen werden onderhouden; ook de desbetreffende rode bussen waren daar in onderhoud. Toen de garage werd leeggehaald omdat het gebouw plaats moet maken voor woningbouw, heb ik deze stickers meegenomen, zodoende werden ze gered uit de vuilnisbak. De stickers zijn vervolgens als basis gebruikt voor de digitalisatie van deze cijfers. Het resultaat is in augustus 2021 gepubliceerd; het lettertype CSA. Het bevatte enkel de cijfers en was te koop voor €15. Eigenaren van een museumbus kregen flinke korting.
Aangezien een lettertype altijd beter kan, ben ik foto’s blijven onderzoeken. Tijdens het doorspitten van talloze foto’s van oude bussen, die als referentiemateriaal dienden, dook ook een bijzondere foto op van een stadsbus in Maastricht. Deze letters op de achterzijde leken heel sterk op de cijfers, die ik inmiddels als lettertype had uitgebracht. Ik waagde weer een poging, en haalde de foto door enkele fontherkenningsprogramma’s. Wederom kwam Futura als beste match uit de bus.
Inmiddels zijn we een jaar verder. Tijdens een algemeen gesprek over de avondvierdaagse en de bijbehorende medailles, besluit ik op internet afbeeldingen te zoeken van de oude medailles die vroeger werden uitgegeven. Het oude ontwerp staat in schril contrast met de carnavalsdingen die de overkoepelende organisatie nu meent uit te moeten geven. Ik tref niet alleen afbeeldingen van de medailles die ik zoek, maar ook wandelboekjes uit de jaren ’60 die zijn gedigitaliseerd door fervente wandelaars. Een van die boekjes trekt direct mijn aandacht, het jaartal is namelijk gedrukt in hetzelfde lettertype als de versie die ik vorig jaar heb uitgegeven.
Deze scan gaat uiteraard direct door de fontherkenning, maar levert enkel Futura op. Maar omdat boven het jaartal ook een tekst staat, ben ik ervan overtuigd dat ik nu te maken heb met een bestaand lettertype. Mogelijk is het niet gedigitaliseerd en is het tot nog toe enkel als loden letter uitgegeven. Tot slot besluit ik een voorbeeldje van de door mij gedigitaliseerde cijfers door de fontherkenner te halen. Met een resultaat…