AHHAA Teaduskeskus is een interactief wetenschapsmuseum dat in zekere zin te vergelijken is met NEMO in Nederland. De entreeprijzen liggen zelfs niet heel ver uit elkaar. Nadat we bij de kassa onze toegangskaartjes hebben gekocht en raar aangekeken zijn nadat we verteld hebben uit Nederland te komen, krijgen we armbandjes om met een QR-code. Iets dat ik NEMO niet aanraad, stel je voor dat de viruswappies hier een teken in zien.
Na de poortjes sta je direct in een hal met tal van experimenten. Het aanbod is overweldigend. Water, elektriciteit, lucht, het is er allemaal te vinden. Bovendien is het leuk voor jong en oud. Zo zijn er experimenten waar je actief aan de slag gaat met middelpuntvliedende krachten, overbrenging van water, waterkracht en is het zelfs mogelijk golven te creëren. Op deze etage is ook een sport gedeelte te vinden. Hier wordt sport gecombineerd met wetenschap.
De passage naar dit onderdeel is voorzien van een douche die na elke 45 seconden slechts 20 seconden een droge doorgang biedt. Middels een tablet naast deze passage kunnen bezoekers een tekening maken, die als patroon door de douche gemaakt wordt.
De tweede etage is voorzien van een restaurant; gezien het aanbod is het zelfs bijzonder luxe te noemen. Omdat de sponsor het bedrijf achter frisdrankmerken als Limonaad en Valge Klaar is, blijft dit assortiment redelijk beperkt. Op deze etage is echter nog genoeg te zien. Zo kunnen bezoekers mierenkoloniën onderzoeken en zijn er kuikens te zien die in een broedmachine uit hun ei komen. De andere kant biedt een tentoonstelling van de medische faculteit van de Universiteit van Tartu. Veel echte skeletten, organen op sterk water en echte voorbeelden van aandoeningen zijn te zien. Bizar genoeg is dit het onderdeel dat onze oudste dochter het leukst vindt…
Omdat het museum in een bolvormig gebouw zit, worden de verdiepingen qua oppervlakte steeds kleiner. De derde etage is ingericht met optische illusies. Veel spiegeltrucs, zogenaamd bewegende vierkanten en de invloed van statische elektriciteit passeren de revue. Al is er één apparaat dat de aandacht trekt, namelijk de waterstofexplosie. Bezoekers worden aangemoedigd om elektriciteit op te wekken door het apparaat aan te zwengelen. Zodra er genoeg energie is opgebouwd om H2O om te zetten naar losse moleculen H2 en O, begint het apparaat af te tellen. Na 10 seconden is er een harde knal te horen in combinatie met een klein vlammetje.
Wat nóg leuker is, het apparaat aanzetten en weglopen zodra het aftellen begint. Nieuwsgierige kinderen hebben geen idee wat er gaat gebeuren, totdat de kleine explosie plaatsvindt. Tot tweemaal toe hadden we een leuk filmpje op kunnen nemen. Ook het personeel kon er stiekem wel om lachen.
De vierde en laatste etage is ingericht met een planetarium. Hiervoor betaal je extra om binnen te mogen, de voorstellingen die er gegeven worden beginnen op vaste tijden. Op het moment dat wij hier waren, was enkel nog de Russischtalige voorstelling te bezoeken. De Estse zou beginnen nadat onze trein zou vertrekken. Overigens hadden we ook geen toegangsbewijs hiervoor gekocht.